Acasă Stirile zilei Tech Amenintarile informatice ale anului, in „oferta” hackerilor pe 2014

Amenintarile informatice ale anului, in „oferta” hackerilor pe 2014

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Amenintarile informatice de anul acesta vizeaza atacuri  asupra dispozitivelor medicale sau asupra computerelor auto de bord, reclamele targhetate pe retelele sociale sau virusii din ce in ce mai sofisticati pentru Android, potrivit unui studiu al Bitdefender.

Noile tehnologii, raspandirea rapida a dispozitivelor mobile, a comunicatiilor wireless si cresterea bazei de utilizatori vor deschide noi porti de oportunitate si pentru criminalii cibernetici. Iata cateva dintre cele mai pregnante aspecte care se vor manifesta anul acesta.

Certificate digitale: Virusii semnati cu certificate digitale furate nu sunt o noutate, insa in 2014 vor reprezenta principala tendinta in industrie. Volumul software-ului periculos semnat cu certificate digitale achizitionate in scop ilegitim sa creasca foarte mult, iar tendinta va continua pe tot parcursul lui 2014, in special in zona gri a software-ului precum aplicatiile de tip adware si spyware.

Internetul pe dispozitive din ce in ce mai diverse: Pana in 2015 numarul de terminale conectate la internet peste tot in lume va ajunge la 25 de miliarde, iar pana in 2020, se va dubla. Acestea includ dispozitivele de monitorizare a functiilor vitale, aparatura medicala, computerele auto de bord, semnalizatoarele de urgenta, dispozitivele de uz casnic. Fiecare in parte cu propriile setari de securitate, acestea vor deveni principalula tinta a criminalilor informatici.

Telefoane mobile si tablete: Androidul are in acest moment aproximativ 70% din piata de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce il face foarte relevant pentru escrocii informatici. Daca punem la socoteala ca terminalele mobile sunt si mijloace de plata (prin sms-uri catre numere cu supra-taxa sau noile plati prin Near Field Communication – NFC) hackerii se vor axa din ce in ce mai mult pe crearea de virusi pentru Android. Folosirea din ce in ce mai frecventa a telefoanelor personale la serviciu si invers le va permite hackerilor sa tinteasca mai bine companiile si utilizatorii individuali.

Vechile tehnologii, in continuare populare. Intreruperea suportului pentru Windows XP (programata pentru sfârsitul lui aprilie 2014) va permite hackerilor sa atace utilizatorii sistemului de operare odata ce acesta nu va mai fi intretinut prin actualizari. Vor fi afectati in special cei din mediul de business care utilizeaza Windows XP.

Dispozitive medicale. Intocmai precum accesoriile vestimentare inteligente, dispozitivele medicale devin din ce in ce mai interconectate. Capacitatile de comunicatii wireless permit doctorilor sa monitorizeze starea de sanatate a pacientilor si performanta dispozitivelor, dar pot permite, de asemenea, unor entitati neautorizate sa manipuleze echipamentul si sa provoace chiar moartea pacientilor.

Retelele sociale: Cu peste un miliard de utilizatori activi pe Facebook, retelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informatii distribuite cu buna stiinta de utilizatori pe care le pot folosi apoi in atacuri de spear-phishing tintite sau pentru a distribui amenintarile informatice.

Volumul de virusi va depasi 250 de milioane de exemplare pe parcursul lui 2014, din cauza polimorfismului virusilor, trasatura prezenta in aproape toate pachetele de software periculos majore de pe piata neagra.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos