Amenintarea pe care romanii nu o iau in seama! Vine pe telefonul mobil! – Cap Limpede

Amenintarea pe care romanii nu o iau in seama! Vine pe telefonul mobil!

Cei mai multi dintre posesorii de smartphone nu sunt constienti de pericolele la care se expun atunci cand folosesc posta electronica. Romanii care utilizeaza posta electronica pot fi tinta unui nou atac informatic de tip „spear phishing” prin SMS, eficient si greu de detectat, urmarind obtinerea accesului la conturile de e-mail.

Metoda de atac este simpla si convingatoare, atacatorii informatici folosind SMS-uri si cunostiinte minime de inginerie sociala pentru a compromite adrese de Gmail, Hotmail sau Yahoo Mail, spun specialistii de la Symantec. Spre deosebire de majoritatea atacurilor de tip „spear phishing”, care urmaresc obtinerea de castiguri financiare, atacul are drept principal obiectiv colectarea de informatii despre anumiti utilizatori, spre a fi folosite ulterior in diferite scopuri, scrie observator.tv.

Click pe aceeasi tema:  Greseala pe care o fac cei mai multi dintre parinti! E ca si cum le-ar oferi un gram de cocaina copiilor!

Pentru a desfasura atacul, infractorii cibernetici au nevoie de adresa de email si de numarul de telefon al utilizatorilor vizati, informatii care pot fi usor obtinute pe internet si folosesc functia de recuperare a parolei pusa la dispozitie de furnizorii de servicii de e-mail care, in multe cazuri, presupune trimiterea unui cod de verificare pe telefonul mobil.

Infractorii solicita online recuperarea parolei pentru adresa de mail vizata si, dupa ce utilizatorul primeste codul de verificare prin SMS, trimit catre acelasi numar de telefon un nou mesaj text de tipul ‘Google/Yahoo a detectat o activitate neobisnuita in contul dumneavoastra. Va rugam trimiteti codul de verificare primit ca raspuns la acest mesaj pentru a opri orice activitate neautorizata’. Cei mai multi dintre utilizatori trimit codul, oferind astfel atacatorilor informatici posibilitatea de a reseta parola si obtine fara efort acces la contul de e-mail.

Click pe aceeasi tema:  Anunt soc pentru toti cei care au descarcat subtitrari pentru filme de pe net! Ce risca daca le-au deschis!

Pentru a se proteja de astfel de atacuri, specialistii Symantec recomanda utilizatorilor sa nu aiba incredere in mesaje SMS in care sunt cerute coduri de verificare, mai ales daca nu au solicitat modificari asupra conturilor de e-mail. De asemenea, trebuie sa aiba in vedere faptul ca mesajele primite ca parte a procesului de recuperare a parolei trimit codul de verificare fara a presupune vreun raspuns. Daca au indoieli referitoare la solicitarea neasteptata, utilizatorii pot cere furnizorului de e-mail sa confirme daca mesajul este legitim.

Click pe aceeasi tema:  Stii pe cineva care are acest telefon? Avertizeaza-l ca este in pericol...
spre