Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga, a ironizat ziarele de dreapta, dar si politicieni britanici care venisera la aeroporturi de Anul Nou pentru a astepta „valurile de imigranti romani” veniti la munca.

Jinga a spus ca politicienii si ziaristii prezenti pe aeroportul Luton au asteptat cu disperare sosirea a milioane de romani someri doar pentru a fi intampinati de doua-trei persoane sosite din Romania care aveau deja locuri de munca.

Într-un articol pe care l-a publicat în The Huffington Post, Jinga a scris: „Pare-se ca o noua versiune a (capodoperei) Asteptandu-l pe Godot este reinventata de catre o parte a presei britanice si de catre unii politicieni care asteapta disperati sosirea a milioane de romani dupa 1 ianuarie 2014′. „Ziaristi si distinsi parlamentari britanici care s-au dus la aeroportul Luton la 1 ianuarie… au descoperit ca doar doi români au venit în Marea Britanie pentru a profita de înlaturarea restrictiilor si ambii au oferte ferme privind un loc de munca — unul spala masini, iar altul este medic în Essex. Marea majoritate a pasagerilor erau romani care se intorceau la serviciu dupa ce-si petrecusera Craciunul cu familiile, in tara, sau britanici care veneau acasa dupa ce fusesera sa schieze în Muntii Carpati’, a mai scris ambasadorul român la Londra.

Jinga a adaugat ca o parte a presei britanice a lansat ‘o campanie de presa insultatoare împotriva romanilor’, campanie care nu se bazeaza pe evidente. ‘Majoritatea romanilor care au venit în Marea Britanie au facut-o ca sa munceasca, nu pentru a obtine beneficii sociale. Pledam totodata in favoarea oamenilor onesti si muncitori, care platesc impozite si contribuie (la bunul mers al) societatii’, a mai scris Ion Jinga.

Inaltul diplomat roman a mentionat totodata ca, la fel ca multi alti români, si-a invitat prieteni romani sa petreaca alaturi de el Craciunul. ‘Cum toate cele trei persoane vor parasi Marea Britanie in urmatoarele doua zile, sper ca nu vor fi contabilizate la milioanele de romani care sunt asteptati sa invadeze insula’, remarca el ironic.

România a aderat la Uniunea Europeana în 2007, iar Jinga a precizat ca majoritatea celor care au dorit sa munceasca in afara granitelor propriei tari au facut-o deja. ‘Tinand cont de faptul ca potentialul de a ‘exporta’ muncitori se apropie de zero in Romania si ca tara mea are acum economia cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, este putin probabil ca ridicarea restrictiilor de la 1 ianuarie 2014 sa duca la o crestere masiva a numarului romanilor care vin în Marea Britanie’, a conchis diplomatul roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.