Acasă Utile Alimentele pe care e bine sa le consumi ca sa-ti cureti arterele!

Alimentele pe care e bine sa le consumi ca sa-ti cureti arterele!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arterele sunt vase de sange care transporta sange oxigenat de la inima catre toate organele corpului. O artera sanatoasa este puternica, elastica si flexibila. Congestia progresiva a arterelor este o afectiune denumita ateroscleroza si reprezinta o cauza majora a bolilor cardiovasculare, printre care si atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si boala vasculara periferica.

Fluxul natural al sangelui este sustinut si facilitat de stratul subtire de celule endoteliale. Dar exista si o serie de factori ce pot afecta aceste celule, factori precum radicalii liberi, nivelurile ridicate de homocisteina, celulele plachetare si deficitul de vitamina C. Placa arteriala se depune atunci cand anumite substante raman blocate in leziunea aterosclerotica: metale toxice, reziduuri celulare, colesterol, calciu si lipide.

10 produse naturale care ajuta la curatarea arterelor

Turmeric

Acest condiment popular contine curcumina, o substanta cu proprietati cardioprotective puternice. Se crede ca extractul de turmeric ajuta la reducerea colesterolului LDL si previne formarea placilor arteriale.

Usturoi

S-a demonstrat stiintific ca usturoiul ajuta la prevenirea bolilor de inima, si la scaderea tensiunii arteriale, dar si ca ofera protectie impotriva aterosclerozei. Potrivit unui studiu din 1999, publicat in revista Atherosclerosis, usturoiul previne eficient formarea si sedimentarea placilor arteriale. Un alt studiu din 1999 a constatat ca usturoiul reduce riscul de atac de cord si de accident vascular cerebral cu peste 50%.

Ghimbir

Ghimbirul este recunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare puternice. Acesta contine gingeroli si shogaoli, ambii compusi avand un efect protector asupra inimii. Un studiu, publicat in 2000 in Jurnalul de Nutritie, a constatat ca extractul de ghimbir reduce considerabil colesterolul si trigliceridele din sange, dimensiunile leziunilor aterosclerotice aortice, agregarea colesterolului LDL si peroxizii lipidici de tipul LDL.

Piper cayenne

Piperul cayenne contine capsaicina, o substanta care reduce in mod natural colesterolul LDL. De asemenea, capsaicina poate reduce riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral, si sprijina circulatia sanguina. in plus, un studiu din 2009 a constatat ca aceasta substanta activa ajuta la prevenirea complicatiilor vasculare si pulmonare specifice medicatiei de tipul HAART.

Lamaie

Nu numai ca scade nivelul colesterolui, ci si previne leziunile oxidative si mentine arterele sanatoase. Acest fruct citric abunda in vitamina C, un antioxidant cu efecte demonstrate in ceea ce priveste reducerea colesterolului total, inhibarea agregarii plachetare, reducerii inflamatiei si consolidarii peretilor arteriali.

Scortisoara

Scortisoara suprima factorii de risc corelati cu aparitia aterosclerozei si a bolilor de inima. Potrivit unui studiu publicat in revista Diabetes Care in 2003, un gram, trei grame sau sase grame de scortisoara pe zi pot reduce colesterolul LDL, colesterolul total, trigliceridele si glucoza serica la diabetici.

Seminte de in

Semintele de in ajuta la desfundarea arterelor datorita continutului ridicat de fibre. De asemenea, contin acizi grasi omega-3 care contribuie la reducerea atat a tensiunii arteriale, cat si a inflamatiei. intr-un studiu din 1997, semintele de in au redus incidenta aterosclerozei aortice cu 46% la iepuri.

Varza murata

Potrivit unui studiu din 2007, kimchi-ul (o reteta probiotica de varza fermentata si ardei fierti) contine compusi care impiedica dezvoltarea aterosclerozei aortice la iepurii hraniti cu hrana bogata in colesterol. in plus, s-a demonstrat ca varza murata descompune chimicalele periculoase precum insecticidul clorpirifos si bisfenolul A.

Seminte de susan

Tot mai multe dovezi arata ca, atunci cand sunt consumate cu regularitate, semintele de susan ajuta la prevenirea aterosclerozei. Potrivit unui studiu din 2006, publicat in Journal of Medicinal Food, grasimile sanatoase din uleiul de susan previn formarea leziunilor aterosclerotice la soareci.

Suc de rodii

Rodia contine acid punicic, o substanta ce contribuie la curatarea arterelor. Rodiile sunt bogate si in nutrienti importanti, precum seleniul si magneziul. Potrivit unui studiu din 2009, consumul zilnic a 240 ml de suc de rodii timp de 18 luni a incetinit semnificativ progresia bolii de artera carotida.

Sursa: Secretele