Acasă Sanatate Alimentele care pot provoaca pubertatea precoce! Mancarurile interzise copiilor…

Alimentele care pot provoaca pubertatea precoce! Mancarurile interzise copiilor…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cresterea sanilor la varsta la care fetele nici nu au ajuns la scoala, aparitia pilozitatii in zona inghinala si subaxiala inainte de varsta de 8 ani – acestea sunt principalele semne ale instalarii pubertatii precoce. Desi cauzele acestei situatii nu sunt pe deplin lamurite, este limpede ca unele alimente predispun la declansarea precoce a pubertatii.

Pubertatea precoce este definita, in linii mari, ca fiind reprezentata de aparitia caracterelor sexuale secundare (dezvoltarea sanilor, aparitia pilozitatii inghinale si subaxiale si, eventual, si instalarea menstruatiei) inainte de varsta de 8 ani.

Potrivit endocrinologului Anca Giurgiu, cauzele acestei pubertati precoce, mai frecvente la fetite decat la baieti, nu au fost pe deplin elucidate, dar aspecte care conduc catre concluzia ca alimentatia joaca un rol important in declansarea ei: ”Principalul aliment incriminat este carnea (provenita din fermele de crestere intensiva a alimentelor – n.a.), care stim ca are continut inclusiv hormoni”, scrie adevarul.

Chiar daca primul produs la care ne gandim este carnea de pasare (curcan, in primul rand, dar si de gaina), medicul endocrinolog indica un alt tip de carne cu si mai mare potential in producerea dezechilibrului hormonal: carnea de somon de cultura: ”Chiar am avut o pacienta, o fetita, la care pubertatea precoce a fost declansata de faptul ca manca frecvent somon”.

Nu doar carnea provenita din fermele de crestere intensiva determina aparitia pubertatii precoce. Medicul nutritionist Mariu Calinici atrage atentia asupra unui aliment intens folosit care contine in mod natural precursori ai hormonilor sexuali. Este vorba despre soia, bogata in fitohormoni. ”Impactul mare al continutului ridicat in hormoni al soiei rezulta din faptul ca pe langa ca acest aliment este consumat ca atare, soia reprezinta baza pentru majoritatea nutreturilor folosite in cresterea intensiva a animalelor. Asadar, soia si fitohormonii din soia se regasesc in toata carnea din comert”, explica medicul.