Acasă Stirile zilei ALEGERI IN SUA: Republicanii au preluat controlul asupra SENATULUI!

ALEGERI IN SUA: Republicanii au preluat controlul asupra SENATULUI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Alegerile de la jumatate de mandat din Statele Unite au adus o victorie pentru republicani care au preluat controlul asupra Senatului, refacand cartile politice la Washington. Republicana Elise Stefanik in varsta de 30 de ani a devenit cea mai tanara femeie aleasa in Congresul Statelor Unite.

Potrivit mai multor institutii americane de presa, miercuri, la ora locala 1.00 (8.00, ora Romaniei), principalele rezultate provizorii ale scrutinelor erau:

SENAT

– Dupa scrutinul pentru peste o treime (36) din cele 100 de mandate din Senat, republicanii detin cel putin o majoritate de 52 de mandate, dupa ce au obtinut victorii in sapte state: Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, North Carolina, South Dakota, West Virginia, potrivit The New York Times (NYT) si site-ului Real Clear Politics.

– Democratii, care erau majoritari in Camera superioara din 2006, detin de-acum cel putin 44 de mandate, carora li se adauga un senator independent.

– Rezultate definitive nu erau inca disponibile in Alaska si Virginia.

– Un al doilea tur urmeaza sa fie organizat pe 6 decembrie in Louisiana (sud), un stat in care niciunul dintre candidati nu a atins marti pragul fatidic de 50%.

CAMERA REPREZENTANTILOR

– Republicanii au obtinut cel putin zece din cele 435 de mandate in Camera Reprezentantilor. In asteptarea rezultatelor definitive, ei detin cel putin 235 de mandate, fata de 233 (si un post vacant), potrivit NYT.

– Democratii se afla deja intr-o situatie mai mult decat jenanta, pentru moment asigurandu-si doar 157 de mandate, anterior detinand 199 (plus doua locuri vacante).

– Rezultatul final este inca vag, numaratoarea fiind in curs pentru 43 de mandate, in districte din New York, Hawaii sau Minnesota.

GUVERNATORI

– Dintre cele 36 de state care isi alegeau guvernatorii marti, o larga majoritate se orienta catre candidati republicani.

– Anumite scrutine erau deosebit de stranse, ca in Connecticut, Kansas, Massachusetts sau Vermont. Putine state urmeaza sa aiba sefi de Executiv de alta culoare politica, ca Illinois, fieful presedintelui Barack Obama, care basculeaza in tabara republicana.

Alegatorii din South Carolina (sud-est) au trimis marti in Senat primul afroamerican care a fost ales in Sudul Statelor Unite dupa Razboiul de Secesiune, la sfarsitul anilor 1870, potrivit proiectiilor televiziunilor americane, relateaza AFP.

Tim Scott, un republican in varsta de 49 de ani, a obtinut aceasta victorie istorica in acest stat din Sud, in care a inceput Razboiul de Secesiune in 1861. Scott era senator din ianuarie 2013, cand l-a inlocuit pe predecesorul sau care a demisionat. Insa nu era validat la urne.

Potrivit proiectiilor televiziunilor americane, el este primul senator de culoare ales in Sud de la perioada de Reconstructie, care s-a incheiat in 1877 cu retragerea din Sud a trupelor federale ale Statelor Unite.

Scott provine dintr-un mediu defavorizat, el reusind in afaceri si politica. Este un vechi aparator al tezelor conservatoare, iar victoria sa urmeaza sa permita Partidului Republican sa-si largeasca baza electorala.

In schimb, o afroamericana republicana nu a reusit sa intre in Camera Reprezentantilor, potrivit proiectiilor presei americane. Mia Love, in varsta de 38 de ani, a candidat in Utah (vest) si ar fi putut sa fie prima afroamericana republicana aleasa in Congres.

Love, o americana de origine haitiana si de religie mormona, a mai candidat pentru Camera Reprezentantilor in 2008, dar i-au lipsit 800 de voturi pentru a obtine mandatul.

O republicana in varsta de 30 de ani, Elise Stefanik, a devenit marti seara cea mai tanara femeie aleasa in Congresul Statelor Unite, in care va reprezenta statul New York.

Elise Stefanik a lucrat la Casa Alba in perioada fostului presedinte George W. Bush (2001-2009).

Ea l-a invins pe candidatul democrat, un producator de film, in alegerile de jumatate de mandat in urma carora republicanii isi pastreaza majoritatea in Camera Reprezentantilor si preiau controlul in Senat.

Tanara va reprezenta o circumscriptie din nordul statului New York in Camera Reprezentantilor.

Recordul anterior era detinut de catre fosta reprezentanta democrata Elizabeth Holtzman, aleasa in Camera in 1972, la varsta de 31 de ani.

Cel putin 100 de femei vor face parte din noul Congres – un record.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos