In ultimii 15 ani numarul deceselor cauzate de atac cerebral sau infarct a crescut din cauza zgomotului ambiental.
Cercetatorii au analizat timp de zece ani legatura dintre bolile raportate la medicul de familie si mediul de viata. Dupa ce au fost analizate peste 50.000 de dosare medicale s-a descoperit ca persoanele care locuiesc in apropierea aeroporturilor, a drumurilor intens traficate sau langa calea ferata ating cote alarmante de stres, sufera de depresie, stari de anxietate, pierderi de memorie, irascibilitate si nu au pofta de mancare. In cazul londonezilor care locuiesc in apropierea aeroportului Heathrow s-a inregistrat o crestere alarmanta a bolilor cardiovasculare si o rata crescuta a mortalitatii cauzate de atacuri cerebrale, noteaza click.
Conform analizelor, nu e nevoie decat de o crestere a nivelului de sunet cu 10 decibeli peste limita de 40 (n.r. nivelul de sunet inregistrat intr-o biblioteca) pentru ca organismul sa aiba de suferit. Dupa doar un an de expunere la un astfel de zgomot ambiental, riscul producerii unui infarct sau a unui atac cerebral creste cu 17%. Exceptand zumzaitul specific traficului din oras, cercetatorii au localizat un alt pericol reprezentat de ultrasunete. Efectele imediate ale unei expuneri prelungite la un astfel de stimul sunt senzatiile de ameteala si lesin, dureri de cap, migrene si evident insomniile.
Pentru copiii care locuiesc in apropierea aeroporturilor zgomotul produs de avioane are efecte negative asupra functiilor cognitive, asupra memoriei pe termen lung si a capacitatii de sinteza si stocare a informatiei.
Citeste mai mult aici