Chiar daca in mintea multor romani cancerul este diagnosticul sinonim cu moartea acesta nu ucide cei mai multi romani. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ocupa primul loc in topul Uniunii Europene in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de afectiunile cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste cauzele de deces. Aceste tipuri de afectiuni sunt din ce in ce mai prezente si in cazul romanilor. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in 2014, la medicii de familie au fost semnalate 1.564.882 de cazuri noi de diverse afectiuni cardiovasculare, scrie gandul.info.

Cele mai frecvente cauze din viata de zi cu zi care favorizeaza aparitia acestor boli sunt, potrivit datelor Institutului pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu: fumatul, o alimentatie necorespunzatoare – bogata in grasimi saturate – care duc la cresterea colesterolului si a trigliceridelor, sedentarismul, obezitatea, alcoolul, precum si factori psihosociali precum stresul profesional sau personal, stres financiar, depresia, lipsa suportului social.

Astfel, stilul de viata si alimentatia sunt factorii care influenteaza aparitia celor mai frecvente afectiuni cardiovasculare din ziua de astazi. Hipertensiunea arteriala, cea mai des intalnita boala cardiovasculara, este influentata de obezitate, consum de alcool in cantitati mari, consum crescut de sare, sedentarism si stres. Acesti factori, o data intersectati, conduc la marirea riscului de infarct miocardic. De partea cealalta, stresul, consumul excesiv de cafea sau energizante si oboseala se traduc prin aritmii cardiace.

Georgiana Olaru, medic rezident in cadrul Institutului C.C. Iliescu, sustine ca in cele mai multe dintre cazuri bolile cardiovasculare afecteaza populatia de peste 65 ani. Totusi, datele recente arata cresterea incidentei acestor afectiuni si in randul tinerilor. O prima cauza este adaptarea fortata a stilului de viata la cerintele si tendintele societatii. Tinerii incep sa fumeze la varste foarte fragede si sunt din ce in ce mai stresati, ceea ce creste riscul acestora de a suferi un infarct miocardic. De asemenea, consumul de droguri este, potrivit specialistului, o cauza a aritmiilor cardiace in randul tinerilor. Stilul de viata nesanatos duce la obezitate, iar aceasta din urma creeaza la randul ei un mediu propice pentru dezvoltarea diverselor afectiuni cardiovasculare chiar de la o varsta mica.

In ceea ce priveste prevenirea aparitiei afectiunilor cardiovasculare, medicii arata ca sintagma „un stil de viata sanatos” se aplica si in acest caz. Astfel, activitatea fizica regulata joaca un rol foarte important, specialistii amintind de despre importanta celor 30 de minute de miscare zilnica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.