Acasă Sanatate Alarmant! A saptea amenintare la adresa omenirii pune pe jar autoritatile de...

Alarmant! A saptea amenintare la adresa omenirii pune pe jar autoritatile de la Bucuresti! Are stransa legatura cu coruptia

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar (CNFMS) de la Targu Mures, ca rezistenta la antibiotice este a saptea amenintare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, Romania se regaseste in topul european in privinta rezistentei bacteriilor la antibiotice, exista pericolul reintoarcerii la ‘epoca preantibiotica’.

‘Rezistenta la antibiotice este a saptea amenintare la adresa omenirii si cei care sunt decidenti in zona politica au mentionat deja acest lucru (…) Noi ne gasim intr-o zona care are doua probleme: consuma mult prea multe antibiotice, deci ne gasim pe primele locuri alaturi de Grecia, pe primele locuri in ce priveste rezistenta bacteriilor la antibiotice. in general, aceste topuri sunt dominate de Romania, Grecia, Cipru si Italia si mai mult costurile acestui lucru sunt de multe ori foarte importante, cu toate ca nu exista calcule la nivel national (…) Deja suntem contemporani cu momentul in care ne vom intoarce in epoca preantibiotica, in care infectii curente vor fi produse de microorganisme care nu raspund la niciun tratament cu antibiotic. si o sa ne gasim in situatia dramatica si va trebui fie sa gasim alternative terapeutice, fie sa incercam sa descoperim molecule noi de antibiotic. Lucrul acesta nu prea se intampla. in ultimii 10 ani, nu prea s-au mai descoperit antibiotice noi pentru ca necesita investitii tot mai mari iar recuperarea acestora este mica tocmai datorita faptului ca rezistenta apare tot mai rapid la antibiotice si atunci nu facem altceva decat sa ne invartim intr-un cerc vicios’, a aratat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, conform unui studiu efectuat in perioada 1998-2010 — in care Romania nu a fost inclusa, s-a facut pe 28 de state inclusiv din aceasta zona a Europei — care evidentiaza faptul ca rezistenta la antibiotice intr-o tara poate fi legata de nivelul de coruptie al acesteia.

‘Exista un studiu care arata ca exista o corelatie directa intre nivelul rezistentei la antibiotice si coruptie. Cu cat rezistenta la antibiotice este mai ridicata intr-o tara se coreleaza foarte bine statistic acest lucru cu coruptia, cea mai mica rezistenta la antibiotice si nivel de coruptie este in tarile nordice, pentru ca cei care sunt obisnuiti sa respecte regulile, sa respecte prescriptia, sa nu aiba initiative care sunt in afara acestei reguli, au un nivel scazut al rezistentei microorganismelor la antibiotice, tratamentele sunt eficiente in acele tari, cheltuielile sunt mici in acele tari si coruptia este redusa tocmai datorita acestei obisnuinte. Daca nu reusim sa schimbam mentalitatile, o sa avem probleme foarte mari’, a subliniat Presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos