Cap Limpede

Stirile zilei

AL SASELEA SIMT, interpretat GRESIT! Ce spun de fapt cercetatorii despre acest MIT!

Al saselea simt ce tinea de capacitatea de a vedea viitorul si de a simti fenomene ciudate a fost interpretat gresit, au aratat cercetatorii australieni, dovedind ca este doar un mecanism cerebral.

Cercetatorii australieni de la Scoala de stiinte ale psihologiei din Melbourne au afirmat ca abilitatea de a observa schimbari subtile nu este datorata perceptiei extrasenzoriale (ESP) – altfel spus, presupusa abilitate de a detecta la nivel inconstient lucruri si fapte situate dincolo de cele cinci simturi ale vazului, auzului, gustului, mirosului si pipaitului, conform dailymail.co.uk.

De fapt, creierul nu a avut timp sa proceseze informatiile care i-au fost puse la dispozitie, ramanand in schimb cu impresia vaga a unei schimbari pe care nu si-o poate explica pe deplin.

In timpul experimentului efectuat de cercetatorii australieni, subiectii au primit seturi de cate doua fotografii color, in care aparea aceeasi femeie. In anumite cazuri, unele trasaturi ale femeii, de exemplu, coafura, apareau diferit in cele doua fotografii.

Subiectii vedeau fiecare fotografie timp de 1,5 secunde, cu o pauza de o secunda intre fiecare vizualizare.

Dupa ce vedea a doua fotografie, subiectul era intrebat daca detectase vreo schimbare si rugat sa aleaga dintr-o lista de noua schimbari posibile ale infatisarii femeii, de la cercei, ochelari si culoarea fardului pana la imbracaminte si coafura.

Rezultatele au aratat ca, in general, participantii la experiment detectau momentul cand aparea o schimbare, chiar daca nu puteau preciza ce anume se schimbase, ca si cum ar fi „simtit” ca se petrecuse o modificare in fotografie.

Cand acelasi experiment a fost efectuat folosindu-se alt test de genul „identificati diferentele”, dar care nu era bazat pe chipuri, rezultatele au fost aceleasi.

„Exista convingerea larg raspandita ca observatorii pot avea experienta unei schimbari direct cu ajutorul mintii, fara a trebui sa se bazeze pe simturile vazului, auzului, gustului, mirosului si pipaitului pentru identificarea acesteia. Aceasta asa-zis abilitate este uneori denumita al saselea simt sau perceptie extrasenzoriala (ESP). Am reusit sa demonstram ca, in timp ce observatorii puteau simti fara greseala schimbari pe care nu le puteau identifica la nivel vizual, aceasta abilitate nu se datora unei perceptii extrasenzoriale sau celui de-al saselea simt (…). Este posibil ca scopul detectarii sa alerteze observatorul in legatura cu prezenta posibila a unei schimbari, astfel incat observatorul sa poata identifica schimbarea cu ajutorul atentiei focale”, a declarat doctorul Piers Howe, de la Scoala de stiinte ale psihologiei din Melbourne.

Sursa: mediafax.ro

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-54309").on("click", function(){ $(".com-click-id-54309").show(); $(".disqus-thread-54309").show(); $(".com-but-54309").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});