Acasă World Al doilea Cernobil al omenirii! Ziua in care s-a schimbat axa de...

Al doilea Cernobil al omenirii! Ziua in care s-a schimbat axa de rotatie a Pamantului, iar ziua s-a scurtat!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ziua de 11 martie 2011 a schimbat istoria omenirii pentru totdeauna. Un seism cu magnitudinea de 9 grade din reugiunea Tohoku avea sa zdruncine Japonia din temelii. Atunci, Japonia a resimtit cel mai mare seism din istoria sa.

Ca urmare a cutremurului, NASA a calculat ca ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde din cauza rotatiei accelerate a Pamantului.

Institutul de geofizica si vulcanologie din Italia a facut cunoscut, ca seismul din Sendai a cauzat deplasarea axei de rotatie a Pamantului cu 10 cm.

Tot datorita cutremurului s-a calculat ca Japonia s-a deplasat cu 2,4 metri fata de pozitia anterioara cutremurului.

Starea de urgenta a cuprins tara, caci autoritatile au inregistrat probleme la centralele nucleare Fukushima I si Fukushima II. Acestea au fost oprite din cauza unor scurgeri radioactive, arata A1.

La 12 aprilie 2011 autoritatile japoneze au marit clasificarea accidentului nuclear de la Fukushima de la nivelul 5 la nivelul 7, nivelul maxim pe scara accidentelor nucleare. Nivelul 7 a fost si nivelul declarat catastrofei de la Cernobil din 1986.

Peste zeci de mii de cladiri au fost distruse si peste 144.000 au fost afectate. Pagubele atingeau imensa suma de zece miliarde de dolari.

La 11 aprilie, cand s-a comemorat 1 luna de la catastrofa, autoritatile au comunicat ca in total au fost 28.000 morti. Disparutii inca nedescoperiti nu se mai pot afla in viata dupa atata vreme.

Centralele Fukushima au fost inchise dupa numeroase interventii periculoase, iar 200.000 de oameni au fost evacuati.

Atunci, un adevarat dezastru natural s-a produs. Peste 60 de milioane de tone de apa radioactiva s-au scurs in Ocean. Apele de la Fukushima aveau un nivel de substante radioactive de 50 de ori mai mare decat nivelul maxim admis.

Natura si fauna au fost puternic afectate, iar specialistii spun ca nivelul de radiatii este inca unul foarte mare.

Putini oameni au mai pus piciorul in zona in care nivelul radiatiilor continua sa fie foarte ridicat, iar cei care o fac isi iau masuri de precautie foarte ridicate. Doar unii au mai ales sa traiasca aici.