Acasă Stirile zilei Social Ai nevoie de BANI? BISERICA iti ofera un CREDIT pe loc! Vezi...

Ai nevoie de BANI? BISERICA iti ofera un CREDIT pe loc! Vezi cat dai inapoi daca iei un credit de 10.000 de lei de la BOR!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ai nevoie urgenta de bani pentru nevoi personale? Biserica iti ofera un credit pe loc. De exemplu in Iasi si in Craiova, exista Case de Ajutor Reciproc (CAR), care vin in ajutorul clericilor si mirenilor.

Cu dobanzi preferentiale de doar 6%, respectiv 9%, conditiile pentru ca un credincios sa acceseze fondurile pentru un imprumut nu sunt foarte restrictive. Minimum doi giranti, o cotizatie lunara de cateva zeci de lei si, astfel, enoriasii pot lua credite de pana la15.000, respectiv 10.000 de lei, pe un an sau doi ani. Cei mai multi care apeleaza la astfel de credite sunt chiar preotii, dupa cum sustin presedintii celor doua CAR-uri. Daca in Craiova la fondul de intrajutorare au acces toti mirenii din Mitropolia Olteniei, la Iasi, parintele Grigore Timoftescu sustine ca nu toti ortodocsii au acest privilegiu. Desi sunt autorizati ca CAR pentru clerici si mireni, in Iasi creditele sunt disponibile doar pentru angajatii bisericilor si sotiile acestora. Gandul va face o radiografie a „godporatiei” clericilor si mirenilor si va arata cat trebuie sa dea inapoi o persoana care imprumuta 10.000 de lei de la Biserica, BCR, BRD si Banca Transilvania.

Dobanzile sunt mai mici decat la banci, la fel si presiunea resimtita cand vine ziua de plata a ratei. Ba mai mult, si conditiile pentru aprobarea creditului sunt mai putine. Asta pune la dispozitie biserica, prin intermediul a doua Case de Ajutor Reciproc (CAR), una a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei- Arhiepiscopia Iasilor, a doua a Mitropoliei Olteniei-Arhiepiscopia Craiovei.

La Iasi, CAR-ul este condus de parintele Grigore Timoftescu inca din 2010, asa cum se arata si in CV-ul lui, prezentat pe site-ul Bisericii Sfantului Nicolae Socola din Iasi. Banca Nationala a Romaniei, cea care se ocupa de casele de ajutor reciproc, a autorizat acest CAR pentru clerici si mireni. Contactat de un reporter gandul, sub pretextul ca este un credincios care doreste un credit, preotul i-a explicat ca, de fapt, la acest fond de intrajutorare nu au acces toti crestinii, ci se adreseaza doar preotilor, angajatilor bisericii si sotilor sau sotiilor acestora.

„Noi nu am putut sa ne extindem decat atat, atat ne-am putut permite din cauza bugetului. Nu e nicio discriminare. Ca orice alta institutie, fie din invatamant, fie de la jandarmerie sau politie, avem propriul CAR, pentru salariatii lor. Pai intre salariatii nostri se afla si mireni, nu?”, a explicat parintele Timoftescu, contactat ulterior de gandul.

Pentru ca acestia sa poata lua un imprumut de la CAR-ul Clericilor si Mirenilor Iasi, unde dobanda este de doar 6%, trebuie sa plateasca o taxa de inscriere de 35 de lei, o cotizatie lunara de 30 de lei, plus doi lei pentru fondul de inmormantare, de boala sau de nastere. In plus, este nevoie de doi giranti, membri si ei ai CAR-ului, care nu trebuie sa fie pensionari. Maximum 15.000 de lei poate imprumuta un mirean in aceste conditii, pe o perioada de 12 sau 24 de luni, iar in momentul in care solicita o anumita suma, trebuie sa aiba in cont minim o treime din aceasta.

In total, 814 membri a strans, in aproape trei ani de zile, CAR-ul pentru Clerici si Mireni din Iasi.

”Am facut acest CAR dintr-o necesitate, din nevoia de a ne ajuta propriii salariati. Am avut solicitari de la credinciosi, cand lumea e atat de necajita apeleaza, dar, din pacate, nu-i putem ajuta. Au inteles oamenii ca exista niste conditii, un statut care trebuie respectate”, ne spune parintele Timoftescu.

Intrebat daca s-au confruntat cu oameni care nu au platit rata la timp, preotul a spus ca, spre deosebire de banci, platile sunt facute la timp. „Nu s-a intamplat sa intarzie nimeni cu rata, fiecare e constient ca atunci cand a luat trebuie sa inapoieze”, a adaugat el.

La CAR-ul bisericesc din Craiova, preotii gireaza

La Craiova, un alt CAR pentru clerici si mireni. De altfel, cele doua sunt singurele listate in registrele BNR cu acest scop. Fondata in 1949, casa de ajutor este acum condusa de parintele Cristian Grecu, care a fost precedat de parintele Virgil Preda. Spre deosebire de Iasi, aici dobanda este mai mare, de 9% si nici nu se anunta o scadere prea curand. Mai mult, potrivit preotului Grecu, cei care vor sa devina membri trebuie sa achite o cotizatie de 75 de lei lunar si pot lua un imprumut de maximum 10.000 de lei.

Pana in prezent, CAR-ul pentru Clerici si Mireni din Craiova a strans aproape 1.500 de membri. Insa, spre deosebire de Iasi, aici fondul de intrajutorare se adreseaza tuturor ortodocsilor din Arhiepiscopia Craiovei si trebuie sa aiba trei giranti, dintre care doi trebuie sa fie preoti. „La noi se pot inscrie toti, cu conditia sa aiba girul a doi preoti si sa nu fie pensionari”, a precizat parintele Grecu, contactat de gandul.

Cu toate acestea, majoritatea clientilor sunt clericii. „Initial se dadeau credite numai pentru preoti, dar ulterior s-a acceptat si ajutorul mirenilor. Exista angajati la diferite parohii, cantareti bisericesti de exemplu, care pot fi ajutati prin aceasta forma de imprumut. Scopul principal este intrajutorarea membrilor acestei asociatii”, a adaugat preotul.

Intrebat daca s-a confruntat cu persoane care au intarziat cu plata, parintele Grecu spune ca a avut si astfel de situatii, insa nu sunt probleme mari.

„Unii mai intarzie cu rata, dar probleme majore nu sunt. Ii mai sunam, dar restante foarte mari nu sunt. In general, nu sunt probleme, ei vin cu recomandarea unor preoti, deci se merge pe incredere”, a explicat el.

Biserica versus Banca

Credinciosii care apeleaza la aceste case de ajutor reciproc vor plati imprumutul cu o dobanda de 6%, respectiv 9%. La banci, sunt dobanzi mai mari, plus comisioanele de administrare.

De exemplu, pentru un credit de nevoi personale in valoare de 10.000 de lei, luat pe un an de zile, la CAR-ul pentru Clerici si Mireni din Iasi, un credincios ar avea de inapoiat 10.600 de lei (dobanda fiind de 6%), iar la acelasi tip de CAR din Craiova, 10.900 de lei. La banca, fara a avea cont sau asigurare de viata, suma de rambursat este ceva mai ridicata.

De exemplu, la BCR, pentru un astfel de credit dobanda este de 11.5%, iar suma de rambursat ar fi de 11.003 lei. La BRD, la o dobanda de 8.33%, oamenii ar fi obligati sa returneze suma de 10.709 lei, iar la Banca Transilvania, pentru acelasi tip de credit, ar trebui sa ramburseze 10.789 de lei.

In plus, in cazul in care se intarzie cu plata ratei, se aplica si penalitati.

Pe langa cele doua CAR-uri pentru clerici si mireni, singurele listate in registrele BNR, mai exista inca trei astfel de case de ajutor reciproc doar pentru clerici si salariatii bisericilor (in Arhiepiscopia Buzaului si a Vrancei, Arhiepiscopia Targovistei si Arhiepiscopia Bucurestilor).

Citeste pe gandul.info!