Ai luat macar o data in viata acest medicament banal, insa medicii avertizeaza asupra pericolului, putand duce chiar si la deces.

Multi medici il prescriu bolnavilor pentru ca medicamentul reduce considerabil riscul aparitiei bolilor de inima. Mai multi ieseni au ajuns in stare critica la spital, iar medicii fac eforturi pentru a-i mentine in viata.Banala aspirina, cunoscuta si ca acid acetilsalicilic, poate fi mortala daca nu se respecta cu strictete indicatiile medicului.

Este foarte important ca pacientul sa respecte doza stabilita de medicul de specialitate. Aceasta a fost scoasa din tratamentul multor ieseni, pentru ca inhiba formarea cheagurilor care ar duce la declansarea infarctului miocardic si accidentului vascular cerebral. Pentru acesti pacienti acidul acetilsalicilic trebuie luat zilnic pana la sfarsitul vietii. De asemenea, multe persoane iau aspirina datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.

„Unul din patru bolnavi care a ajuns in spital in ultimele saptamani cu hemoragie intracraniana (sangerarea in interiorul creierului – n.r.) sau subarahnoidiana (sangerare in zona dintre creier si tesuturile subtiri care il acopera – n.r.) au avut ca o componenta favorizanta aspirina. Acest medicament este folosit in special pentru afectiunile cardiovasculare. Acidul acetilsalicilic impiedica formarea de trombi. Aspirina se ia numai la recomandarea medicilor pentru ca are un puternic risc de hemoragie. Nu contestam proprietatile acestui medicament, dar tragem un semnal de alarma si avertizam pacientii sa nu ia aspirina sau derivati fara recomandarea medicului, deoarece efectele secundare pot fi mortale. Unii dintre bolnavi, fara a avea acordul medicului specialist, au marit doza de aspirina pe care o aveau in tratament. Atentie maxima trebuie acordata si acelor medicamente (antivitamine K) care actioneaza pentru a subtia sangele”, a declarat medicul neurochirurg Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi, confom Buna Ziua Iasi.

Continuarea pe doctorsanatate.ro!