Acasă Stirile zilei Justitia Adrian Nastase afla astazi daca va fi ELIBERAT!

Adrian Nastase afla astazi daca va fi ELIBERAT!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Adrian Nastase afla astazi daca va fi eliberat din inchisoare.

UPDATE 14.30 Procesul s-a incheiat. Judecatorii au ramas in pronuntare.

UPDATE 14.20 Avocatul Ion Cazacu le-a spus magistratilor ca acuzarea ia in deradere activitatile pe care fostul premier le-a facut in penitenciar. Avocatul a aratat ca Nastase a participat la mai multe programe si ca, in cazul unora dintre acestea, a avut inclusiv calitatea de lector, la sugestia oficialilor penitenciarului. Totodata, avocatul Ion Cazacu a spus ca, dupa ce Adrian Nastase a condus unul dintre programe, un detinut care a participat la aceasta activitate a invatat sa citeasca „la insuflarea pe care acesta i-a dat-o”. Avocatul a aratat ca este absurd argumentul procurorului DNA potrivit caruia Adrian Nastase nu ar fi putut sa prezideze un program ce privea viata de familie in vreme ce el executa o pedeapsa pentru fapte de coruptie.

UPDATE 14.10 Noi contre intre aparare si procurorul DNA. Unul dintre avocatii lui Nastase a acuzat DNA ca face orice pentru a obtine inca o amanare, condamnarea fostului premier dorindu-se a fi „o lectie data politicienilor”. „Condamnatul Adrian Nastase nu regreta faptele de coruptie, ci condamnarea sa”, a spus in schimb procurorul DNA.

UPDATE 13.13 Avocatii lui Nastase au cerut respingerea recursului procurorilor. Acestia i-au acuzat pe procurorii DNA ca nu cunosc limba romana, semnaland instantei ca, in cele 20 de pagini ale recursului, au fost gasite mai multe greseli gramaticale grave, printre care dezacorduri gramaticale, cacofonii si virgule puse intre subiect si predicat. Pentru a da o aparenta juridica ironiilor, avocatii au invocat articolul din Constitutie care prevede ca limba oficiala a statului este limba romana.

UPDATE 13.00 Sustinatorii lui Adrian Nastase au vociferat in sala de judecata, din cauza contestatiilor formulate de procurorul DNA, judecatorii amenintand ca evacueaza sala daca acestia vor continua. Instanta a inlaturat de la dosar 235 de pagini, dupa ce procurorul DNA sustinuse ca acestea au fost depuse de un avocat care nu are calitate in cauza, respectiv de Carmen Pasti. Procurorul se opusese depunerii mai multor seturi de inscrisuri in acest dosar, aratand ca unele dintre ele nu sunt conforme cu originalul si ca un al treilea set de inscrisuri contine multe zone sterse sau pagini incomplete.

UPDATE 12. 52 Procurorii DNA au sustinut ca Adrian Nastase a participat la programe de reeducare doar pentru a putea fi eliberat mai repede si au aratat ca dovezile depuse de avocati la dosar nu sunt adevarate. Procurorii au contestat faptul ca recursul are loc la Tribunalul Bucuresti, spunand ca acesta ar fi trebuit judecat la Tribunalul Ilfov. Mai mult, procurorii sustin ca Adrian Nastase „nu s-a indreptat si nu se caieste pentru faptele sale”. Adrian Nastase a raspuns de fiecare data ironic, aratand ca, prin tot ceea ce a depus la doar, a incercat doar sa-i ajute pe procurori sa inteleaga despre ce este vorba in acest dosar. Despre „stersaturile” din dosar, Nastase a spus ca este vorba de numele unor persoane care au participat la actiunile sale din penitenciar si nu crede ca este bine sa fie facute publice.

UPDATE 12.25 Procurorul DNA a sustinut ca a gasit in dosar documente depuse de avocatii lui Nastase care nu poarta stampila „conform cu originalul” si alte inscrisuri care au aceasta stampila. Procurorul a mai spus ca acest dosar nu poate fi judecat „pe baza unor simple inscrisuri” si ca dosarul trebuie sa fie adus de la penitenciar, si nu de catre avocati.

„Am studiat inscrisurile, am facut copii, am gasit de exemplu inscrisuri incomplete. Nu se poate judeca asa ceva. E prima data cand condamnatul imi vine cu dosar. Avocatii au mai depus copii dupa hotararile judecatoresti, fara mentiuni conform cu originalul. La fond, condamnatul mi-a reprosat ca nu-i respect dreptul si libertatea. O sa fac acest lucru. (…) Nu inteleg de ce instanta nu cere documentele direct de la penitenciar si accepta astfel de acte”.

UPDATE 12.00 Instanta a reluat discutiile in dosarul in care Adrian Nastase cere eliberarea conditionata

UPDATE 11.27 Sedinta va fi reluata la ora 12.00. Judecarea a fost amanata cu inca o jumatate de ora, procurorul invocand ca cele doua ore nu i-au ajuns pentru a studia documentatia depusa la dosar de catre avocatul lui Adrian Nastase.

UPDATE 11.18 Completul de judecata care se va pronunta asupra eliberarii conditionate a lui Adrian Nastase este format din judecatorii Ioana Cleopatra Sipoteanu, Carmen Constanta Balaci si Florentina Vasilateanu. Ultimele doua le-au inlocuit pe judecatoarele Viorica Dinu si Antonela Costache, aflate in stare de arestare preventiva. Potrivit HotNews, Dinu si Costache intentionau sa dea o parte din spaga primita si colegei lor Ioana Sipoteanu. Sotul Florentinei Vasilateanu, de profesie avocat, a fost condamnat in februarie la inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

UPDATE 9.46 Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a spus ca cererea procurorilor de amanare este nejustificata.

„Spune de joi pana astazi nu a avut timp sa citeasca documentatia depusa care este o copie a dosarului din penitenciar in care sunt detaliate toate activitatile la care a participat Adrian Nastase. Mi se pare surprinzator ca procurorii ataca in recurs aceste activitati, iar acum spune ca nu a luat cunostinta de ele. Mi se pare o cerere departe de loialitatea administrarii justitiei”, a declarat Cazacu.

Acesta a aratat ca nu a depus exceptii la dosar, ci niste chestiuni de practica judiciara, printre care si ultima recompensa primita de catre Nastase, pe 14 februarie, care a constat intr-o suplimentare a dreptului la vizita de catre rude.

UPDATE 9.38 Sedinta a fost suspendata doua ore. Procurorul DNA, prezent la sedinta de judecata, a cerut amanarea judecarii pe motiv ca nu a gasit documentele care detaliaza activitatile pentru care Adrian Nastase a fost recompensat pe parcursul executarii pedepsei. In replica, apararea lui Nastase a acuzat DNA de tergiversarea judecarii cauzei. Instanta a suspendat pentru doua ore judecarea cauzei, timp in care procurorul DNA va studia din nou acest dosar.

UPDATE 9.31 A inceput sedinta. In momentul intrarii in sala de judecata, Adrian Nastase a fost aplaudat de sustinatorii sai. Alaturi de acestia se afla cei doi fii ai sai, Andrei si Mihnea Nastase.

UPDATE 9.00 Adrian Nastase a ajuns la Tribunalul Bucuresti. Sedinta in care se va judeca recursul facut de procurorii DNA va incepe in jurul orei 9.30.

UPDATE 8.50 Social-democratul Codrin Stefanescu spera ca Adrian Nastase sa fie eliberat astazi din inchisoare. El acuza insa tergiversarea luarii unei decizii favorabile fostului premier, spunand ca DNA a facut tot ce se poate pentru a-l tine pe Adrian Nastase in penitenciar. sefanescu a aratat ca justitia este „corupta” si „raspunde la comenzi politice.

„Traian Basescu inca tremura cand aude numele lui Nastase”, a spus Stefanescu.

UPDATE 8.30 Avocatul Ion Cazacu a declarat, inainte de proces, ca apararea fostului premier are suficiente argumente pentru a combate recursul procurorilor.

„Cred ca astazi o sa invinga spiritul de dreptate si corectitudine”, a spus Cazacu.

UPDATE 8.25 Adrian Nastase a plecat de la Penitenciarul Jilava si se afla in drum spre Tribunalul Bucuresti.

UPDATE 8.20 Andrei Nastase a declarat ca tatal sau se asteapta la orice:

„Am discutat cu el care ar fi variantele: prima ar fi ca mergem acasa, iar a doua ca este posibil orice. (…) Nu va fi nimic special , e o zi normala pentru noi. Il asteptam acasa.”

Sursa: rtv.net