Acasă Stirile zilei Stiinta ADN-ul este indestructibil! Existenta vietii extraterestre poate fi dovedita!

ADN-ul este indestructibil! Existenta vietii extraterestre poate fi dovedita!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

ADN este indestructibil, cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au atasat de diverse parti ale unei capsule cateva molecule de ADN, si a fost lansata in spatiu cu ajutorul unei rachete. Moleculele au supravietuit nu doar acelei calatorii, ci si dupa reintrarea in atmosfera terestra.

Potrivit AFP, acest experiment stiintific, desfasurat cu ocazia misiunii spatiale europene Texus, in martie 2011, a aratat ca, dupa lansarea capsulei, zborul in spatiu, reintrarea in atmosfera si aterizarea acesteia, moleculele de ADN se aflau inca pe capsula.

Oamenii de stiinta au avut parte de o alta surpriza: ADN-ul care a supravietuit era in continuare capabil sa isi transfere informatiile genetice unor celule de bacterii si unor tesuturi conjunctive.

„Acest studiu furnizeaza dovezi experimentale care atesta faptul ca informatia genetica din ADN poate sa supravietuiasca atat in conditiile extreme din spatiu, cat si dupa reintrarea in straturile dense ale atmosferei”, unde frecarea la viteze mari a capsulei poate sa ridice temperatura pana la 1.000 de grade Celsius, a explicat profesorul Oliver Ullrich, cercetator la Institutul de Anatomie din cadrul Universitatii din Zurich, coautor al studiului.

„Biosemnaturile sunt molecule care pot sa dovedeasca existenta vietii extraterestre din trecut sau din prezent”, a explicat profesorul Cora Thiel, de la Universitatea Zurich, cealalta autoare a studiului, publicat in revista americana PLOS ONE.

Initial, acest experiment avea scopul de a verifica stabilitatea biomarkerilor pe durata zborurilor spatiale si la reintrarea lor in atmosfera.

Cei doi cercetatori s-au declarat total surprinsi de rezultate.

Numerosi oameni de stiinta considera ca ADN-ul ce provine din spatiu poate sa ajunga intact pe Terra, transportat de materiale extraterestre precum praful cosmic si meteoriti. Aproximativ 100 de tone de astfel de materiale cosmice cad in fiecare zi pe planeta noastra.

„Aceasta stabilitate extraordinara a ADN-ului arata, de asemenea, ca nu este deloc imposibil ca, in ciuda tuturor precautilor luate, vehiculele noastre spatiale sa transporte ADN terestru pe alte planete, precum Marte”, a adaugat profesorul Ullrich. „Tinand cont de acest risc, va trebui sa evitam o astfel de contaminare in misiunile noastre de cautare a vietii extraterestre”, a concluzionat profesorul elvetian.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede