Acasă Utile Adevarul despre paine! Nutritionisul Mihaela Bilic face lumina in cazul glutenului…

Adevarul despre paine! Nutritionisul Mihaela Bilic face lumina in cazul glutenului…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„Pana acum stiam ca dulciurile ingrasa, deci trebuie sa le mancam rar. Pana acum stiam ca painea multa ingrasa, deci trebuie sa mancam putin. Insa chiar nu stiam ca trebuie sa mancam si fara gluten. Asa, doar pentru ca e la moda.

Cine e glutenul? O proteina din cereale. Ce face ea? Hraneste si satura. De ce sa o eliminam din dieta? Pentru ca poate da intolerante digestive. Insa „poate” nu inseamna „sigur/obligatoriu” Si nici nu trebuie sa eliminam glutenul preventiv, doar pentru a evita eventuale/probabile probleme.

Trist este ca exista oameni cu reala intoleranta la gluten, extrem de rara ca frecventa si extrem de grava ca manifestari. Aceste persoane sunt obligate sa se fereasca de orice urme de cereale sau fainoase, fenomenul inflamator care apare la contactul cu ele este dramatic.

Insa cine sufera de aceasta boala celiaca stie ca nu poate consuma cereale, nu are de ales. Trist este ca persoane sanatoase aleg sa elimine glutenul din alimentatie fara niciun motiv. Nu slabim fara gluten si nu ne imbolnavim de la gluten. Nu inteleg de ce am devenit cu totii intoleranti la gluten, desi eu n-am intalnit in toata cariera mea decat 2 cazuri de boala celiaca.

E la moda sa cumparam produse fara gluten (chiar daca nu avem nevoie)si tot la moda e sa mancam orez si quinoa pentru ca nu au gluten. Daca e de dragul diversitatii, de acord, puneti pe lista si mamaliga stramoseasca si hrisca demult uitata, tot fara gluten si ele.

Insa sa renuntam la faina de grau si secara, la pastele fainoase si sa reinventam produsele de panificatie, patiserie si cofetarie doar pentru a fi fara gluten mi se pare absurd. Si pagubos, cheltuiala inutila, beneficii iluzorii.

Exista oameni care si-ar dori un colt de paine. Si nu pot, bolnavii fiind. Si exista multi oameni care isi interzic un colt de paine. Desi pot, sanatosi fiind”, conchide Mihaela Bilic.