Cap Limpede

World

Adevarul despre longevitatea oamenilor a iesit la iveala! Care sunt limitele vietii umane!

Durata vietii oamenilor ar putea fi limitata la circa 115 ani, sustin oamenii de stiinta americani. Ei au ajuns la aceasta concluzie, publicata in jurnalul Nature, dupa analizarea informatiilor legate de longevitate, inregistrate in ultimele decenii. Cercetatorii sustin ca foarte putini oameni pot depasi aceasta varsta si ca ar fi probabil nevoie sa se caute pe 10.000 de planete ca Pamantul pentru a fi gasita o persoana de 125 de ani, informeaza BBC.

Speranta de viata a oamenilor a crescut constant din secolul XIX datorita dezvoltarii vaccinurilor, a conditiilor mai sigure la nasterea copiilor si a gasirii de solutii contra unor boli precum cancerul si a afectiunilor cardiace. insa, echipa de cercetatori din New York a demonstrat existenta unei incetiniri a cresterii sperantei de viata in cazul centenarilor si faptul ca varsta maxima a atins o limita in ultimele doua decenii. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au analizat informatii de la ”Human Mortality Database” si date privind decesul super-centenarilor (persoane care au trecut de 110 ani) din Franta, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite.

”in ceea ce priveste oamenii de peste 105 ani, facem prea putine progrese; acest lucru ne spune ca mai mult ca sigur ne apropiem de limita vietii umane”, a declarat profesorul Jan Vijg, unul dintre oamenii de stiinta de la Colegiul de Medicina Albert Einstein, pentru BBC. ”Pentru prima oara in istorie am reusit sa aflam ceea ce pare a fi varsta maxima — aceasta bariera — de circa 115 ani”, a mai spus acesta. ”Este aproape imposibil sa treci de ea, ai nevoie de cam 10.000 de lumi ca a noastra ca sa dai de un individ care sa traiasca pana la 125 de ani, deci o sansa foarte mica”, a mai declarat omul de stiinta.

Jeanne Calment a fost aproape de aceasta limita. Ea a fost cea mai batrana persoana din lume si a trait, potrivit documentelor oficiale, 122 de ani. Femeia, care a decedat in 1997, s-a nascut inainte ca turnul Eiffel sa fie construit si l-a intalnit pe pictorul Vincent van Gogh.

In timp ce unii oameni de stiinta lauda acest studiu, altii il critica si il considera irelevant in ceea ce priveste viitorul.

”Desi aceasta lucrare foarte interesanta descrie ceea ce se intampla, nu spune si ce se va intampla”, a declarat profesor Dame Linda Partridge, director in cadrul ”UCL Institute of Healthy Ageing”, potrivit sursei citate. Aceasta sustine ca super-centenarii analizati au fost afectati de malnutritie si de boli infectioase in copilarie, in secolul XIX, lucruri cu care generatiile actuale nu se mai confrunta.

Profesorul James Vaupel, director la ”Max Planck Institute for Demographic Research”, a numit studiul o ”parodie” si a amintit faptul ca cercetatori din trecut au stabilit varsta limita la care poate ajunge omul la 65, 85 si apoi la 105 ani si ca aceasta s-a dovedit gresita, de-a lungul timpului. ”Acest studiu nu adauga nimic nou cunostintelor stiintifice legate de cat de mult vom trai”, a completat el.

Sursa: Agerpes

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-97767").on("click", function(){ $(".com-click-id-97767").show(); $(".disqus-thread-97767").show(); $(".com-but-97767").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});