Acasă Sanatate Adevarul despre longevitate, dezvaluit de un profesor doctor! Care este sursa tuturor...

Adevarul despre longevitate, dezvaluit de un profesor doctor! Care este sursa tuturor bolilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR) sustine ca bolile au ca principala origine excesul culinar. „Fiindca organismul uman are mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii si nutrienti, decat de a gestiona excesul. Bolile ni se trag de la excesul de alimentatie. Avem dovezi foarte clare si studii stiintifice in acest sens (…) Da, postul nu este periculos. Mii de studii dovedesc acest lucru. Regimul hipocaloric este intr-adevar o resursa terapeutica foarte bine studiata si postul care nu este infometare, pentru ca postul genereaza satisfactia pe care o obtii din a te abtine de la alimentatie” a explicat presedintele (SNR) si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

Tratamentul prin infometare al unor patologii foarte greu de controlat a fost initiat, pentru prima data, in Rusia, la inceputul secolului XX, intr-o clinica de la Goriacinsk de medicul Iuri Nicolaev.

Apoi, in anii ’60-’70, la Spitalul Korsakov din Moscova, a fost aplicat cu foarte mult succes si la bolnavii cu depresii puternice, care nu mai raspundeau la niciun fel de tratament. Apoi, „in Germania exista o clinica sofisticata specializata in tratamentul prin infometare controlata, clinica Buchinger. Pentru aceasta clinica, statul german ramburseaza serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin infometare. Este foarte important pentru ca este o terapie de comutare”, a continuat prof. dr. Dafin Muresanu.

Specialistul a explicat ca nevoia aceasta de a consuma in exces este, de fapt, un lant vicios in care se invarte societatea moderna.

„Aceasta tendinta izvoraste dintr-o proiectie iluzorie asupra vietii. Noi, de fapt, crestem acest consum, muncim ca sa castigam bani, ca sa avem multe lucruri, in speranta ca vom trai mai bine. Este conceptul impingerii continue a tintei. Traim intotdeauna asteptand weekend-ul, traim asteptand concediul si repetam, an de an, si in fiecare zi, acelasi lucru: ne pregatim pentru a trai! Astazi muncim mai mult, ca maine sa traim mai bine si uitam momentul”.

Dafin Muresanu spune ca, de fapt, ar trebui sa ne resetam organismul si sa ne traim viata in momentul prezent. „Prin infometare controlata se obtine un grafic de consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzator. Si anume, in primele 24 de ore, doar cu apa, consumi glucide. Apoi, timp indelungat pana la 2-3 saptamani, consumi rezervele de lipide, 96 la suta din consumul de energie in post se bazeaza pe lipide, deci pierzi lipidele si doar 4 la suta se bazeaza pe pierderea capitalului de proteine. Atentie! Totul pana cand se ajunge intr-un punct critic care nu trebuie depasit. Acel punct critic este destul de individual si, pentru specia umana, nu trebuie sa depaseasca 40 de zile”.

Postul si regimul hipocaloric sunt benefice, de asemenea, pentru bolnavii cu afectiune grave. Spre exemplu, cei cu cancer, unde ajuta, practic, chimioterapia. „Prin infometare se produce o resetare a organismului, care iti da un nou profil. (…) Celula tumorala nu se poate adapta la regimul hipocaloric, infometarii. (…) S-a observat ca toleranta pacientului este mult mai buna la chimioterapie in regim hipocaloric sau post. Stiinta ne arata ca pinguinul poate sa reziste fara mancare 100 de zile, ursul hiberneaza, nu mananca, si se trezeste primavara plin de vitalitate. Omul dupa post este mult mai viguros, capacitatea de reactie mult mai buna. (…) Putem ajunge sa scriem pe paine sau pe pachetele cu carne un mesaj de genul celui de pe pachetele de tigari: „Ai grija! daca mananci prea mult, ai putea avea probleme de sanatate!”. Ce-i drept, infometarea si postul sunt si un exercitiu de vointa.”, a conchis prof. dr. Dafin Muresanu, conform bzi.