Acasă Stirile zilei ADEVARUL DESPRE CEL MAI CONTROVERSAT OM AL PLANETEI: EDWARD SNOWDEN!

ADEVARUL DESPRE CEL MAI CONTROVERSAT OM AL PLANETEI: EDWARD SNOWDEN!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Edward Snowden face noi dezvaluri despre amploarea programului de supraveghere american, precizand ca pentru a minimiza valoarea si decredibiliza dezvaluirile, administratia Americana insista sa sustina ca fostul angajat NSA nu a fost spion sub acoperire, ci un simplu analist de date, potrivit AFP.

„Am fost format ca spion in sensul traditional al termenului. Am trait si am lucrat sub acoperire in strainatate, am facut sa para ca am un loc de munca pe care nu il aveam. Mi s-a dat un nume care nu este al meu”, a declarat Edward Snowden in acest interviu acordat NBC News, din care au fost publicate marti cateva extrase. Acesta este primul sau interviu pentru presa americana.

In cadrul acestui interviu realizat la Moscova, unde a obtinut in august statut de refugiat pentru un an, Snowden respinge ideea propagata, potrivit lui, de Washington potrivit careia ar fi doar un analist fara importanta.

Administratia americana, afirma el, „incearca sa marseze pe un post pe care l-am avut in cariera pentru a disimula toata biografia mea”.

„Am lucrat pentru CIA sub acoperire in strainatate, am lucrat pentru agentia americana de Securitate (NSA) sub acoperire in strainatate. Am lucrat pentru serviciile de informatii militare (DIA) in calitate de profesor la Academia pentru contraspionaj, unde am dezvoltat surse si metode pentru a garanta siguranta informatiilor noastre si a cetatenilor nostri in mediile cele mai ostile de pe planeta”, adauga tanarul.

„Cand se spune ca sunt un administrator de sistem fara importanta, ca nu stiu despre ce vorbesc, cred ca este cam inselator”, se apara el in acest interviu ce va fi difuzat integral miercuri seara.

Edward Snowden este inculpat in tara sa pentru spionaj si furt de documente apartinand statului.

Dezvaluirile sale, provenind din documente furate, au pus in dificutate administratia americana si au tensionat relatiile cu tarile aliate furioase sa descopere ca Washingtonul inregistra chiar si conversatiile private ale unora dintre liderii lor.

Ele au generat, de asemenea, o dezbatere aprinsa in Statele Unite pe tema meritelor, limitelor si moralitatii unor astfel de programe.

Unii americani si alesi au vazut in Snowden, refugiat in Rusia, un tradator si un criminal, care pune in pericol securitatea nationala.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos