La scoala am invatat cu totii ca Decebal s-a sinucis pentru a nu fi capturat de romani, in anul 106 e.n, insa omul de cultura Dan Alexe vine pe blogul sau cu o noua versiune despre moartea regelui dac.

Decurionul (un fel de plutonier) Tiberius Claudius Maximus, veteranus, nascut pe la anul 69 e.n., a fost omul care l-a capturat si decapitat pe Decebal (despre care legenda spune ca s-a sinucis pentru a nu fi prins) si care, stabilit in Philippi, in Macedonia, si-a ridicat in timpul vietii (se vivo faciendum curavit) o stela funerara pe care si-a gravat CV-ul (cursus honorum), ilustrandu-l cu scena in care el, pe cal, il captureaza pe regele dac, care, pe stela soldatului, spre deosebire de scena oficiala de pe Columna din Forum, ridica mana cerand sa fie crutat, in loc sa se sinucida, ca in versiunea oficiala.

Nimic nu ne spune ca Tiberius Claudius Maximus ar fi calatorit la Roma dupa ridicarea Columnei lui Traian si ca el ar fi stiut ce figureaza pe columna. Orgoliosul sau mormant spune un adevar personal mai credibil decat cel imperial, oficial:

explorator in bello Da/ cico et ob virtute(m) bis donis / donatus bello Dacico et / Parthico et ab eode(m) factus / decurio in ala eade(m) quod / cepisset Decebalu(m) et caput / eius pertulisset ei Ranissto/ ro:

“explorator (adica sef de iscoade si cercetasi) in razboiul dacic, si recompensat pentru curajul sau cu doua decoratii in timpul razboiului cu dacii si una in razboiul cu partii, facut de acelasi [imparat] decurion intrucat l-a capturat pe Decebal si i-a adus capul la Ranisstorum (unde se afla imparatul)”.

Sinceritatea lui e dovedita de limba inscriptiei: el spune ca a fost facut duplicarius de catre divinul Traian: factus dupli(carius) / a divo Troiano doar pentru aceasta: l-a capturat si ucis pe Decebal.

Era un om simplu. Cum se vede, in pronuntia latinei lui balcanice un A lung devenise O, ceea ce explica grafia Troian pentru Traian (a divo Troiano).

Stela lui ne arata organizarea stricta a armatei romane, precum si faptul ca teritoriul ocupat a fost colonizat cu veterani… de la atotprezentii veterani ramanandu-ne, desigur, in limba, peste milenii, termenul de “batran”.

Cat despre dacopatii care insista ca soldatii romani, adusi din tot imperiul, nu vorbeau latina, deci nu au putut latiniza Dacia, le raspundem ca ei arata prin asta ca au chiulit in mod sigur de la serviciul militar, daca isi inchipuie ca o oaste atat de bine organizata putea functiona fara o limba unica. Ba chiar, se pare ca ei nu au vazut nici macar filme cu Legiunea Straina din Franta, ca sa inteleaga in ce fel ii uniformizeaza comenzile si limba unica pe gangsterii si fugarii adunati de pe toata planeta intr-un corp disciplinat.

Stela lui Tiberius Claudius Maximus este reprodusa si analizata in:

–M. Spiedel, “The captor of Decebalus, a new inscription from Phlippi“, in Journal of Roman Studies, LX, 1970, pp. 142-153

– Y. Le Bobec, L’armée romaine, Paris, Picard, 1998

Sursa: cabalinkabul.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.