Acasă Sanatate Adevarul a iesit la iveala despre chimioterapie si radiatii! Vezi cele mai...

Adevarul a iesit la iveala despre chimioterapie si radiatii! Vezi cele mai mari secrete ale oncologiei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Industria cancerului este o afacere de proportii, fara dar si poate. Stiai insa ca tratamentele oncologice prescrise de medici ar putea amplifica chiar ele severitatea bolilor de cancer?

Tratamentele conventionale impotriva cancerului, cum sunt chimioterapia si radiaterapia nu numai ca nu combat cancerul, ci chiar favorizeaza aparitia acestei boli necrutatoare.

Cancerul a devenit incet incet o boala supravietuibila, dar tratamentele existente provoaca daune colaterale considerabile, la care se adauga inclusiv un risc foarte mare de a dezvolta noi tipuri de cancer, asa-numitele tumori secundare.

Cancerele secundare sunt imbolnaviri care nu au legatura cu cancerul initial. Ele pot fi declansate de aceleasi dezechilibre sau de aceiasi factori responsabili pentru aparitia formei initiale de cancer, dar nu de raspandirea tumorilor originale. De fapt, uneori medicii denumesc riscul de aparitie a acestor cancere „foc colateral”, intrucat imbolnavirea adiacenta este favorizata chiar de tratamentul prescris pentru cancerul initial. Dar intrebarea logica este de ce medicii nu isi avertizeaza pacientii in privinta acestei perspective foarte probabile? De ce nu le spun pacientilor care isi incredinteaza vietile in mainile lor ca tocmai tratamentul „salvator” i-ar putea pricopsi cu inca un cancer, de multe ori chiar mai periculos decat primul?

De cat timp se stie faptul ca radioterapiile si chimioterapiile pot favoriza dezvoltarea de cancere secundare?

Legatura dintre chimioterapie, radioterapii si aparitia cancerelor secundare este cunoscuta de medici de zeci de ani! Chiar si Societatea Americana de Cancer recunoaste ca radioterapia si chimioterapia sunt de fapt cancerigene, ca ele pot creste riscul de dezvoltare a cancerelor secundare, respectiv ca riscul este si mai crescut atunci cand aceste terapii sunt administrate in combinatie. Cu toate acestea, aceste informatii pretioase nu le parvin pacientilor de cancer, sau adevarata proportie a problemei le este tainuita de catre oncologi.

Chimioterapia si cancerele secundare

Chimioterapia ataca ADN-ul celulelor canceroase, in special pe cel al celulelor cu diviziune rapida. Cu toate acestea, procesul terapeutic afecteaza inclusiv celulele sanatoase. Riscul variaza in functie de doza si durata tratamentului administrat.

Cele mai frecvente tipuri de cancer legate de substantele medicamentoase chimioterapeutice sunt LAM (leucemia limfocitara acuta) si MDS (sindromul mielodisplazic). Vestea depistarii cu MDS a lui Robin Robert, prezentatorul emisiunii de stiri Good Morning America de pe postul ABC, este exemplul perfect in acest caz.

Radiatiile si cancerele secundare

Dincolo de legatura incontestabila a expunerii la radiatii cu aparitia cancerelor (Cernobil, Fukushima si deflagratiile atomice din Japonia), precum si toate informatiile noi dezvaluite de surse credibile cu privire la potentialul cancerigen al telefoanelor mobile si al campurilor electromagnetice, radioterapiile sunt recunoscute de ani buni ca fiind cauzatoare de cancer. La fel ca medicamentele chimioterapeutice, radiatiile anihileaza celulele canceroase, dar cu pretul degradarii sau distrugerii complete inclusiv a celulelor sanatoase.

Radioterapia a fost corelata cu aparitia tumorilor solide pulmonare, tumorilor stomacale, si a tumorilor osoase, precum si a multor forme de leucemie, printre care si LMA (leucemia mieloblastica acuta), LMC (leucemia granulocitara cronica) si ALL (leucemia limfoblastica acuta).

Corelatia chimio si radioterapiilor cu cancerele secundare este bine aprofundata

– Substantele chimioterapeutice alchilante precum mecloretamina, ciclofosfamida, clorambucilul, melfalanul si alti agenti de alchilare interfereaza cu ADN-ul celulelor, rezultatul fiind de multe ori aparitia bolilor CSB si MDS.

– Agentii chimioterapeutici non-alchilanti (medicamente pe baza de platina), cum sunt cisplatina si carboplatina ataca celulele canceroase intr-un mod similar, favorizand riscul de leucemie. Gradul de risc variaza in functie de doza administrata, fiind influentat inclusiv de folosirea radiatiilor in combinatie cu cisplatina sau carboplatina (sau alte platine).

– In cazul inhibitorilor topoizomerazei II, asa cum sunt Etoposidul, Teniposidul si Mitoxantrona, medicamentele impiedica abilitatea celulelor de a repara ADN-ul deteriorat, rezultatul fiind aparitia leucemiei, de multe ori in termen de numai 2-3 ani. Antraciclinele, insa, desi sunt tot inhibitori ai topoizomerazei II, au un potential mai redus de a provoca leucemie.

– Medicamentele folosite in terapiile specifice, asa cum sunt Zelboraful si Tafinlarul, destinate adresarii melanoamelor, cresc riscul de aparitie a carcinoamelor pielii cu celule scuamoase.

– S-a dovedit ca pacientii carora le-au fost administrate medicamente imunosupresoare (care suprima actiunea sistemului imunitar), cum sunt ciclofosfamida, clorambucilul si mustarul de azot, utilizate fie ca forma de tratament, fie pentru reducerea activitatii sistemului imunitar in timpul transplantului de organe, pot capata diferite tipuri de cancere secundare.

– Radioterapia pentru cancerul de san creste in mod semnificativ riscul de aparitie a cancerului pulmonar.

– Radioterapia pentru cancerul de prostata poate favoriza aparitia carcinoamelor.

– Chimioterapia destinata limfoamelor si cancerului de san poate declansa cancer al vezicii urinare.

– Chimioterapia a fost corelata cu aparitia cancerului testicular.

– Tratamentele de cancer anterioare sunt un factor de risc important pentru aparitia ulterioara a neoplasmelor in randul supravietuitorilor bolilor de cancer capatate si eradicate la varsta copilariei.

– Transplanturile de celule stem cresc riscul de aparitie a cancerelor secundare cauzate de chimioterapie si radioterapie, respectiv de tratamentele imunosupresoare.

Desi afectiunile maligne secundare se pot datora unui spectru larg de factori, chimioterapia si radioterapia se numara si ele printre acestia. Expunerea la aceste terapii poate creste riscul de a dezvolta cancere secundare.

Din pacate, multi oncologi nu isi informeaza pacientii ca tratamentele pe care le prescriu ar putea duce, eventual, la alte noi boli de cancer. Cam asa stau lucrurile, iar seria de documentare The Truth About Cancer (Adevarul despre cancer) confirma toate aceste lucruri, punand la dispozitia publicului si multe alte informatii importante pe acest subiect.

Sursa: Secretele, Autor Razvan