Cuvantul momentului in Romania pare a fi chiar MTO (Medium Term Objective – Obiectivul bugetar pe termen mediu, n.r.), care pe larg ar reprezenta efortul bugetar pentru eliminarea riscului de depasire a deficitului bugetar de 3% din PIB.

MTO (Medium Term Objective – Obiectivul bugetar pe termen mediu, n.r.) reprezinta efortul bugetar pentru eliminarea riscului de depasire a deficitului bugetar de 3% din PIB, prevazut in Tratatul de aderare, si care asigura, pe termen lung, stabilitatea finantelor publice. MTO-ul Romaniei e sa ajunga la un deficit structural (venituri versus cheltuielile anuale fixe ale statului: salariile bugetarilor, pensii, alocatii etc.) de 1% din PIB la sfarsitul anului viitor.

In cazul Romaniei, riscul de depasire a pragului de 3% este unul mare, avand cheltuieli structurale foarte mari care ii lasa putin spatiu fiscal pentru alte tipuri de cheltuieli, cum ar fi investitiile statului. De aceea, Comisia Europeana si organismele financiare internationale au recomandat Romaniei deficituri bugetare mult mai mici decat limita din Tratat.

Presedintele Traian Basescu a adus in discutia despre scaderea CAS cu premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor Ioana Petrescu termenul de MTO , despre care a spus ca ar costa bugetul 5-6 miliarde de lei.
In timp ce reprezentantii guvernului au sustinut ca reducerea CAS cu cinci puncte procentuale ar genera locuri de munca albe, care ar aduce venituri la buget, presedintele a sustinut ca reducerea CAS ar largi deficitul structural si Romania ar devia de la obiectivul bugetar pe termen mediu, convenit cu partenerii internationali.

Bogdan Dragoi, consilierul presedintelui Traian Basescu, a spus ca aceasta suma, de 5-6 miliarde de lei, trebuie asigurata de statul roman pentru atingerea unui deficit structural de maximum 1% in 2015.

„Aceasta reprezinta o ajustare de 0,8 – 0,9% din PIB pana la sfarsitul anului urmator, pentru incadrarea in MTO, iar asta inseamna in jur de 5-6 miliarde”, a spus Dragoi.

De exemplu, anul acesta era prevazut un deficit bugetar de 2,2%. Dar guvernul a majorat bugetul Ministerului Apararii cu 0,2% din PIB. Scaderea CAS ar veni peste aceasta deviere de la curs si ar schimba din nou nivelul deficitului bugetar si in special a deficitului structural, vizat in mod special de MTO.

In atingerea obiectivului de deficit, tara membra ar trebui sa aiba in vedere un nivel sustenabil al datoriilor, la care sa ia in calcul fix impactul imbatranirii populatiei asupra veniturilor si cheltuielilor statului.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.