Acasă Utile Jobs Aceasta este cea mai cautata MESERIE din Romania! E imposibil sa nu...

Aceasta este cea mai cautata MESERIE din Romania! E imposibil sa nu fii angajat!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aceasta a devenit cea mai cautata meserie din Romania dupa ce companiile IT din Romania s-au trezit la realitate si au constatat ca pierd milioane de euro pe an pe seama contractelor pe care le refuza clientilor din cauza lipsei unui numar suficient de angajati.

In plus, concurenta pentru noi recruti in IT e atat de mare incat salariile sunt de cel putin doua ori mai mari decat media pentru un debutant, iar angajatii isi permit, chiar si in actualul context economic, sa migreze de la o companie la alta pentru o oferta mai buna. Culmea e ca facultatile de profil tehnologic din Romania produc doar zece mii de absolventi pe an, desi necesarul ar fi dublu, in timp ce altele reusesc cu mare greu sa-i integreze pe studenti in piata muncii, asa ca devin someri.

Ce e de facut?

Daca privim inspre cauzele acestei probleme, raspunsurile pe care le-au gasit managerii din industrie se refera strict la atractivitatea unei astfel de slujbe. Concluziile la care au ajuns in urma dezbaterilor conduc la ideea ca multi oameni fug de joburi in IT deoarece au senzatia ca tot ce trebuie sa faca este sa stea in fata calculatorului.

Potrivit estimarilor Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), pentru satisfacerea nevoilor companiilor din IT, ar fi nevoie de un numar dublu de absolventi. Facultatile din Bucuresti aduc anual 1.500 de noi absolventi in piata muncii, iar la nivelul intregii tari, numarul ajunge la cel mult zece mii, daca adaugam principalele centre universitare din Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.

In cifre, dupa restructurarea masiva din 2009, piata muncii din IT s-a stabilizat in 2010 si ulterior chiar a crescut in 2011 si 2012. 120.000 de angajati lucreaza in prezent in piata de IT&C, in crestere cu 1.000 de angajati fata de nivelul record din 2009, pe seama dezvoltarii sectoarelor de hardware si software, care au compensat pierderile de personal din companiile telecom. Datele pentru anul 2011 arata ca numarul de angajati din companiile care furnizeaza servicii software a crescut cu 2.100, pana la nivelul de 58.500 de angajati, potrivit Institului de Tehnica de Calcul. Oracle, IBM, HP, Ubisoft, Gameloft sau Computaris sunt doar cateva dintre companiile care si-au marit semnificativ echipele in ultimii ani.

In goana dupa cresterile anuale, cei mai favorizati au fost angajatii care au putut sa profite de cererea tot mai mare de personal din partea companiilor. Cosmin are 26 de ani si este absolvent de informatica. A schimbat pana acum patru companii in cei patru ani de cand s-a angajat si primeste lunar cel putin trei oferte de la concurenta, de cele mai multe ori cu un plus de 20% fata de salariul actual. Este mai capricios in relatia cu superiorii, pentru ca stie ca poate pleca oricand in alta parte daca nu este tratat cum se cuvine. Cosmin munceste de un an pentru cel mai recent angajator unde, intr-adevar, a beneficiat de doua cresteri salariale de cate 10%, tocmai ca sa nu fie tentat sa plece. „Prea putin„, spune softistul, care se plange de profitul prea mare pe care il genereaza firmei raportat la salariul sau lunar de nici o mie de euro.

Dincolo de mingea din curtea angajatului si de problemele de recrutare ale companiilor de pe piata locala, efectul imediat al crizei de programatori se va reflecta si in atragerea investitiilor straine. Sau, mai bine zis, lipsa lor.

Sursa: businessmagazin.ro