Acasă Politic Absenteism la europarlamentare in toata Europa Centrala si de Est

Absenteism la europarlamentare in toata Europa Centrala si de Est

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In Europa Centrala, in 2009, absenteismul a fost de 67%, fata de 48% in Europa de Vest, iar acum datele ar putea fi asemanatoare, Slovacia detinand recordul absolut. Rata de participare la scrutinul europarlamentar de astazi este foarte scazuta in statele central si est-europene, cetatenii preponderent eurofili avand tendinta de a considera euroalegerile un eveniment de rang secund, fara mare importanta in viata de zi cu zi, comenteaza Agentia France-Presse.

„Daca participarea depaseste nivelul de 20%, nu va fi o drama”, a declarat duminica premierul Poloniei, Donald Tusk. „Insa ar fi rau ca Polonia sa fie lanterna rosie” la capitolul lipsei de participare la vot, subliniaza Tusk.

In urma cu cinci ani, prezenta la urne in Polonia a fost de 25%.
Conform unor estimari neoficiale publicate de cotidianul SME, doar intre 13% si 15% dintre slovaci au mers la vot sambata, fata de 19,64% in 2009 si de 16,97% in 2004.

„Rata scazuta de participare la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE se explica si prin faptul ca tematica Uniunii Europene nu polarizeaza societatea”, afirma Martin Slosiarik, analist la Institutul de sondare a opiniei publice Focus, cu sediul in Bratislava.

In Letonia, absenteismul a fost de aproape 70%.

In Romania, sondajele prefigureaza o rata de participare la vot de circa 30%, fata de 27% in 2009.

„Cetatenii cehi considera euroalegerile ca fiind un scrutin de rang secund. Politicile europene sunt percepute ca fiind mai indepartate comparativ cu cele nationale”, explica analistul politic ceh Tomas Lebeda.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos