Povestea neromantata a celui mai frumos iaht din lume, vasul Luceafarul, a iesit la iveala. Abandonat de romani, „cel mai frumos iaht din lume“ a fost recuperat de englezi si navigheaza si azi.

Pe puntea lui au calcat personaje faimoase ale istoriei, iar in cabinele sale luxoase si-au ascuns dragostea doi regi ale caror iubiri au scandalizat lumea: Regele Edward al VIII-lea si americanca Wallis Simpson, Regele Carol al II-lea si „Duduia“ Elena Lupescu.

Pentru Romania, vasul de tezaur a ramas doar o macheta in expozitia Muzeului Militar de Marina din Constanta – singurul de acest gen din tara. Iahtul Libertatea (fost Luceafarul, fost Nahlin) navigheaza acum prin lume, vandut de statul roman in anii ’90 la un pret de nimic. Cuibul iubirilor regale Iahtul Nahlin a apartinut unei bogate mostenitoare engleze, Lady Annie Henrietta Yule (1874-1950), care si-a dorit trei ambarcatiuni cu care sa colinde lumea.

In anul 1930, al doilea vas construit pentru doamna din inalta societate era proiectat de compania G.L. Watson & Co din Glasgow si era executat de compania John Brown & Co. Ltd din Clydebank. Iahtul botezat Nahlin (insemnand „iute de picior“ in indo-americana sau „nava-amiral“ dupa Institutul National al Patrimoniului) avea 1.574 tone, fiind propulsat de turbine si elice, scrie adevarul.

„Nahlin“ era unul dintre cele mai mari iahturi de placere construite vreodata in Anglia. Pe el a calatorit in 1936 regele Edward al VIII-lea impreuna cu iubita sa Wallis Simpson, americanca pentru care mostenitorul Coroanei britanice a abdicat ca sa poata deveni cel de-al treilea ei sot. in timpul celei mai scurte domnii britanice (ianuarie-decembrie 1936), monarhul a cautat refugiul pe vasul „Nahlin“, care a devenit cuibul iubirii interzise dintre Edward si Wallis, inca maritata.

In 1937 cel mai vanat iaht din lume ajunge in proprietatea Regelui Carol al II-lea al Romaniei, in schimbul sumei de 120.000 de lire. Cuplurile se schimba, dar coroana ramane, petrecerile – asemenea, ramane si amanta interzisa in persoana „Duduii“, Elena Lupescu. in anul 1938, Regele Carol al II-lea pleaca la bordul vasului in Marea Neagra, impreuna cu metresa sa si 2-3 apropiati: Ernest Urdareanu, dr. Mamulea si col. Stavar. La 11 iunie 1938 este consemnata prima calatorie incognito a regelui pe vasul rebotezat „Luceafarul“.

Vasul a supravietuit comunismului, fiind tras la cheul Portului Galati, unde devenise „Libertatea“, restaurant plutitor pe Dunare. in anul 1988, englezii, printr-un colectionar pe nume William Collier sustinut de brokerul Nicholas Edmiston, i-au luat urma si au convins autoritatile romane sa il vanda 11 ani mai tarziu. Pretul a fost de 265.000 de dolari. Iahtul considerat exemplul suprem de eleganta a fost reconditionat in timpul unui program care a durat 6 ani.

In vara lui 2010, vasul intra din nou in portul Dartmouth, pe propriile puteri, pentru prima oara de cand parasise Anglia pentru Romania. Era apogeul celui mai complex program de restaurare a unui vas, facut sub supravegherea aceluiasi constructor din 1930. Acum navigheaza sub pavilion britanic, „Nahlin“ fiind inregistrat ca odinioara in portul Glasgow.

Iahtul „Nahlin“ si-a recapatat stralucirea si a ajuns din nou in topul celor mai luxoase ambarcatiuni de placere din lume. CASETa Lungimea totala – 89,3 metri Latimea – 10,98 m Pescajul maxim al navei – 4,42 metri Viteza – 17,4 noduri Puterea motoarelor – 2 x 2200 CP Numarul total de persoane admise la bord – 351

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.