Acasă Sanatate A mai cazut un mit! Care sunt cele mai mari riscuri mortale...

A mai cazut un mit! Care sunt cele mai mari riscuri mortale pentru cei in varsta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Singuratatea si mobilitatea reduse pot contribui substantial la riscul de deces in cazul varstnicilor. Aceste doua cauze au fost descoperite recent de cercetatori, care considera ca sunt factori de risc mai importanti decat varsta si excesul de greutate.

Oamenii de stiinta sugereaza ca ar trebui modificate criteriile actuale, bazate pe modelul biomedical, care iau in considerare bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si colesterolul pentru a evalua starea de sanatate si riscul de deces.

Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au constatat ca singuratatea, depresia si fracturile osoase recente care limiteaza mobilitatea sunt cei mai buni indicatori ai riscului de deces pentru un individ in urmatorii cinci ani.

La studiu au participat 3.000 de persoane cu varste cuprinse intre 57 si 85 de ani.

„Noul model identifica alti factori care sunt ignorati in intregime de sablonul medical actual. In baza noului model, aproximativ jumatate dintre cei care cred ca sunt intr-o stare buna de sanatate, de fapt sunt vulnerabili si au un risc crescut de deces.

In acelasi timp, alte persoane care sufera de boli cronice sunt mai putin vulnerabile, conform noilor criterii si au o stare buna de sanatate si cu un risc mai mic de deces pe termen mediu”, a declarat conducatorul studiului, expert in biopsihologie.

Sanatatea mintala precara, care afecteaza unul din opt americani in varsta, are efecte devastatoare, nebanuite pana acum, remarca cercetatorii. Obezitatea si unele tipuri de cancer sunt legate de un risc mai mic de deces pentru unii oameni care au o sanatate fizica si psihica excelenta. Rezultatele studiului sunt publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: RADOR

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos