Acasă Sanatate Pilula contraceptiva pentru barbati, aproape de a deveni realitate!

Pilula contraceptiva pentru barbati, aproape de a deveni realitate!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pilula contraceptiva pentru barbati, pare a fi tot mai aproape de realitate, fiind descoperita o substanta capabila sa inhibe productia de spermatozoizi care ar putea conduce la obtinerea unei pilule contraceptive pentru barbati, cu efecte reversibile, potrivit unui studiu american.

In contextul in care fabricarea unei pilule contraceptive masculine a devenit in ultimii ani o veritabila provocare pentru comunitatea stiintifica internationala, cercetatorii americani au testat cu succes o molecula – JQ1 – pe soareci, se afirma intr-un articol publicat in revista medicala Cell.

„Substanta produce o diminuare rapida si reversibila a numarului si a mobilitatii spermatozoizilor, cu efecte determinante asupra fertilitatii”, afirma James Bradner, de la Institutul pentru studii impotriva cancerului Dana-Farber din Boston, coordonatorul studiului.

Fabricarea unei pilule contraceptive masculine intampina mai multe dificultati: pe langa o cerere destul de „ezitanta” din partea barbatilor pentru un astfel de produs, principala problema tine de faptul ca testiculele detin o functie dubla – productia de spermatozoizi, dar si productia de hormoni masculini, responsabili cu manifestarea caracteristicilor masculine (voce, pilozitate) -, iar savantii vor sa opreasca doar prima din cele doua functii si in mod temporar.

Potrivit savantilor americani, injectiile zilnice cu 50-100 mg/ kg de molecule JQ1 – care inhiba proteina BRDT implicata in procesul de spermatogeneza – timp de sase saptamani, au generat un efect contraceptiv total la soarecii masculi testati.

Dupa oprirea tratamentului, fertilitatea a revenit la normal, in medie dupa trei-sase saptamani, in functie de dozele primite, fara efecte secundare si fara a influenta nivelul de testosteron al animalelor.