Acasă Stirile zilei A fost descoperita cea mai veche Tora din lume, la Bologna!

A fost descoperita cea mai veche Tora din lume, la Bologna!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cea mai veche Tora din lume, datand dupa toate probabilitatile din secolul al XII-lea, a fost gasita in arhivele Universitatii din Bologna, potrivit AFP.

Sulul, confectionat din piele de oaie, lung de 36 de metri si inalt de 64 de centimetri, era clasat in arhivele universitatii italiene ca un document din secolul al XVII-lea si cu un nume foarte simplu: „sulul numarul 2”.

Insa profesorul de iudaism Mauro Perani a observat ca textul din acel rulou nu era conform cu anumite modificari aduse Torei in secolul al XII-lea.

„M-am gandit imediat ca ruloul era mult mai vechi”, a spus profesorul italian, intrucat acesta continea litere si semne care au fost interzise in secolul al XII-lea de filosoful evreu Moise Maimoinide.

Sulul face parte dintr-o serie de 30 de manuscrise evreiesti pe care profesorul Perani a inceput sa le catalogheze in februarie.

„Acest tip de document este foarte rar, pentru ca, atunci cand textul din Tora sufera vatamari, documentul isi pierde caracterul sfant si nu mai poate fi utilizat. El este atunci distrus”, a explicat expertul italian.

Ruloul se afla intr-o stare excelenta de conservare, spune Perani, potrivit caruia zeci de mii de exemplare ale Torei au fost distruse de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Cel mai vechi rulou al unei Tora cunoscut pana in prezent dateaza de la sfarsitul secolului al XIII-lea, chiar daca anumite elemente din Tora, sub forma de carte, nu de rulou, datand din anul 1008, exista la Sankt Petersburg in Rusia.

Datarea cu carbon efectuata in Italia si in Statele Unite a confirmat faptul ca manuscrisul a fost realizat intre sfarsitul secolului al XII-lea si inceputul secolului al XIII-lea.

Ruloul a fost identificat si catalogat in mod eronat de un arhivist in anul 1889.

Potrivit expertilor italieni, ruloul a intrat in posesia Universitatii din Bologna provenind de la o manastire dominicana din regiune, dupa desfiintarea de catre Napoleon a ordinelor religioase din Italia in secolul al XIX-lea.

„Este absolut normal” ca fratii dominicani sa fi avut o Tora, in virtutea colaborarii din Evul Mediu dintre eruditii crestini si cei evrei, a adaugat profesorul Mauro Perani.

Orasul Bologna a adapostit multa vreme o importanta comunitate evreiasca, iar universitatea din acest oras a organizat cursuri de limba si civilizatie ebraica inca din secolul al XV-lea.

Fragmente dintr-o Tora datant din secolul al VII-lea au mai fost descoperite, insa sulul din Bologna este considerat ca fiind cel mai vechi text sacru regasit in integralitatea sa.

In traditia evreiasca, Torele nu sunt datate.

Sursa: mediafax.ro