Acasă Stirile zilei Stiinta A fost creat cel mai mic nanomotor din lume. Ce stie sa...

A fost creat cel mai mic nanomotor din lume. Ce stie sa faca micutul

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii de la Universitatea din Texas au creat cel mai mic si mai rapid si de lunga durata nanomotor din lume. Potrivit articolului publicat in revista Nature Communications, astfel de motoare vor fi utilizate pentru roboti microscopici destinati livrarii de medicamente anumitor celule din corpul uman.

Nanomotorul prezentat consta din trei parti principale: nanomagnet nanofire si electrozi microscopici. Pe suprafata nanofirului poate fi aplicata orice substanta medicamentoasa pentru livrarea in punctul dorit din corp. Dimensiunea dispozitivului este de numai 1 micrometru. Viteza motorului poate ajunge la 18.000 rpm, iar timpul de functionare este de aproximativ 15 ore.

Creatorii sustin ca nanomotorul poate fi usor controlat. De exemplu, pornirea sau oprirea la momentul potrivit, schimbarea directiei de rotatie si chiar sincronizarea acestuia cu alte motoare similare.

Cercetatorii cred ca, in viitor, acest tip de nanomotoare vor putea controla robotii microscopici capabili sa scoata din organism celulele maligne si va deschide noi perspective pentru tratamentul bolilor de cancer si nu numai.