Acasă World A aparut un nou stat pe harta lumii. S-a format oficial Telangana

A aparut un nou stat pe harta lumii. S-a format oficial Telangana

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

India a format in mod oficial pe data de 2 iunie cel de-al 29-lea stat, Telangana, scrie The Economist. Regiunea Telangana a facut parte din tara Andhra Pradesh, de aceea Hyderabad ar urma sa devina ‘capitala comuna’ a ambelor state.

In ultimii ani au avut loc in statul Andhra Pradesh proteste ‘pro’ si ‘contra’ propunerii de creare a unui nou stat, potrivit BBC.

Cu o populatie de 40 de milioane de locuitori, noul stat ar urma sa cuprinda 10 din cele 23 de districte ale Andhra Pradesh, inclusiv Hyderabad, al saselea cel mai mare oras al Indiei. Sustinatorii noului stat afirma ca zona a fost neglijata de guvern.

Oponentii initiativei sunt nemultumiti ca Hyderabad, unde se afla sediile a numeroase companii mari de tehnologia informatiilor si farmaceutice, ar putea deveni noua capitala din Telangana.Campania in vederea crearii acestui stat, situat intr-una dintre cele mai sarace regiuni, a inceput in anii ’50, promotorii sai denuntand lipsa de atentie fata de regiune din partea executivelor locale.

Seful Executivului statului Andhra Pradesh a demisionat la inceputul anului, in semn de protest, inainte de dezbaterea in Parlament a crearii acestui nou stat. Dezbaterea a provocat scene de haos in Parlament, alesii batandu-se intre ei si folosind gaze lacrimogene unii impotriva altora.

Decizia de a crea acest stat a fost considerata mult timp, de catre analisti, o manevra electorala a Partidului Congresului, infrant recent in alegerile legislative, cu scopul de a atrage voturi in sudul tarii. Partidul a obtinut doar doua dintre cele 42 de mandate aflate in joc in alegerile legislative la nivelul statului Andhra Pradesh, anunta capital.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos