Acasă World Cutremurator! Cel mai lung experiment medical din istorie facut pe oameni! Vezi...

Cutremurator! Cel mai lung experiment medical din istorie facut pe oameni! Vezi cati au supravietuit

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Povestile terifiante cu doctorul german Josef Mengele – cunoscut si sub numele de „ingerul mortii”, care a facut sute de experimente pe gemeni in lagarul de la Auschwitz, transplantul de organe fara pic de anestezic facut pentru a „imbunatati” asistenta medicala de front sau injectarea diverselor boli pentru a trata gasi diverse medicamente sunt lucruri pe care istoria, prin prisma faptului ca Germania a pierdut razboiul, le-a putut dezvalui.

Totusi, experimentele abominabile nu au fost facute doar de nazisti. In 1997, presedintele american Bill Clinton facea o declaratie de-a dreptul terifianta: „Guvernul Statelor Unite a facut ceva gresit, ceva profund gresit din punct de vedere moral. Este un ultraj adus angajamentului nostru fata de integritatea si egalitatea tuturor cetatenilor.” E o parte a discursului presedintelui Clinton adresat ca scuza celor opt supravietuitori ai experimentului Tuskegee pe 16 mai 1997, arat bzi.

Epidemie voita de sifilis
Experimentul Tuskegee este cunoscut ca fiind cel mai dur si lung experiment medical facut pe subiecti umani. A durat 40 de ani (1932-1972) si a fost initiat de Serviciul de Sanatate Publica al SUA prin Institutul National de Sanatate Tuskegee, Alabama.

Intr-unul din cele mai sarace comitate ale statului Alabama, o echipa de medici specializati in boli venerice au initiat un proiect de studiu privind efectele si etapele de evolutie a infectiei cu sifilis, boala care afecta in anii 1930 extrem de multi oameni si pentru care inca nu cunosteau efectele curative ale penicilinei, inventata de Fleming cu doar cativa ani in urma.

Medicii de la Tuskegee au recrutat 399 de barbati de culoare, bolnavi de sifilis si alti 201 de afroamericani sanatosi, numit „grupul de control”. Persoanele infectate erau majoritatea analfabeti, fermieri saraci care nu isi permiteau costurile unui tratament, ori nu doreau sa apeleze la ajutorul medical pentru a evita conflictele rasiale.

Acesti oameni nu au fost niciodată informati despre boala de care sufera si despre gravitatea ei. Ceea ce li s-a spus a fost doar ca au un „sange prost” (bad blood) si ca vor primi tratament gratuit, mancare, cazare si o asigurare de deces in schimbul acordului scris pentru a fi tratati, iar in cazul mortii sa fie efectuata o autopsie.

Medicii care ii aveau sub observatie nu aveau intentia de a-i trata. Toti au devenit cobai de laborator, bolnavii fiind inselati ca vor primi tratament in timp ce medicii ascundeau o epidemie de sifilis tratata cu placebo.

Scopul studiului, sustinut chiar de Centrul american pentru Combaterea Bolilor, era observarea evolutiei naturale a bolii, a infectiei cu sifilis in toate etapele ei si de asemeni, daca afroamericanii erau diferiti prin ceva fata de albi din punct de vedere medical. „Dupa cum observ, noi nu avem nicio contributie la acesti pacienti, pana nu mor”, a marturisit un medic implicat in cel mai inuman proiect medical din istoria SUA.

Doar 8 supravietuitori
Odata ce s-a descoperit ca penicilina poate trata cu succes sifilisul, subiectii din experimentul Tuskegee au fost privati de tratament in unicul scop de a se afla rezultatul morbid al infectiei cu sifilis. La finalul experimentului, 28 de barbati erau morti in urma sifilisului in faza usoara, 100 murisera chinuiti de complicatiile bolii, 40 dintre sotiile acestora fusesera infectate si ele, iar 19 dintre copiii lor s-au nascut cu sifilis congenital, boala care la copii poate provoca invaliditatea.

In urmatorii ani, rand pe rand toti bolnavii de sifilis au murit cu exceptia a doar 8 barbati. Peter Buxtun, functionar in cadrul Serviciului Public de Sanatate, a cerut inchiderea proiectului Tuskegee in anul 1966 printr-o petitie trimisa catre Centrul pentru Combaterea Bolilor, cerere care a fost respinsa ferm.

Ulterior, cazul a fost facut public prin presa, iar scandalul iscat pe marginea experimentului a continuat cu proteste de amploare ale cetatenilor in fata Guvernului, care s-a vazut nevoit sa desfiinteze proiectul si sa plateasca 10 milioane de dolari, indemnizatii pentru familiile tuturor celor implicati in terifiantul experiment.