Acasă Sanatate Uita de solnita! Cata sare trebuie sa mancam zilnic!

Uita de solnita! Cata sare trebuie sa mancam zilnic!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Banala sare de bucatarie este formata din sodiu si clor, denumirea ei chimica fiind de clorura de sodiu – NaCl. Sarea poate sa provina din saline sau din mare. Cea din mare poate contine si mici cantitati de metale, dar diferente esentiale intre diversele tipuri de sare nu exista, potrivit Abecedarului de nutritie. Dupa unii, sarea de mare are un gust mai puternic astfel ca sareaza mai bine in cantitati mai mici. in ultimii ani, pentru a preveni bolile de tiroida prin deficit de iod, in sarea din comert se adauga iod fara a se schimba gustul.

Sodiul este un mineral esential pentru organism cu rol important in metabolismul proteinelor si glucidelor, in transmiterea impulsurilor nervoase si contractia musculara, in activitatea hormonilor, controlul senzatiei de sete, producerea urinei, si a altor secretii: lacrimi, saliva, plasma, transpiratie, suc gastric, bila. Potrivit aceleiasi surse, la adultul sanatos nu apare deficitul de iod chiar daca nu se sareaza deloc mancarea, deoarece aceasta se gaseste in majoritatea alimentelor. Aportul zilnic de sare este de 3-5 grame, noteaza adevarul.ro.

Consumul excesiv de sodiu prin aport de sare este un pericol pentru sanatate, avertizeaza medicii nutritionisti, intrucat este vinovat de producerea hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiovasculare. Majoritatea sodiului din organism provine din sarea adaugata de producatorii din industria alimentara – 77% din aportul zilnic.

Supele instant, conservele din carne sau legume, carnea afumata sau sarata, branzeturile, muraturile, fructele de mare conservate prin sarare, sosurile din comert de tipul ketkup, mustar, maioneze, sos de soia, chipsurile, sticksurile, covrigerii, condimentele cu diferite arome trebuie evitate.   Pentru a da aroma mancarurilor folositi usturoi, ceapa, sare de lamaie, bors, patrunjel, ierburi uscate, piper si alte condimente.

Evitati sa aveti solnita pe masa atunci cand luati masa. Spalati legumele conservate inainte de a le manca. Cititi cu atentie eticheta produselor. Excesul de sodiu poate sa provina din monoglutamatul de sodiu, bicarbonatul de sodiu, benzoatul de sodiu – conservant, alginatul de sodiu. Reduceti sarea din alimentatie treptat si nu dintr-o data in asa fel incat alimentele sa nu mai para fara gust. Alternativa la sarea de bucatarie poate fi clorura de potasiu – KCl, dar gustul e putin diferit.