Acasă World Un model de telefon banal starneste panica! Teroristii il folosesc la fabricarea...

Un model de telefon banal starneste panica! Teroristii il folosesc la fabricarea bombelor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un banal telefon Nokia a devenit favoritul teroristilor din Statul Islamic. Coordonatorii ISIS folosesc acest dispozitiv pentru ca durata de viata a bateriei este foarte mare in comparatie cu un smartphone. Militantii ISIS il folosesc adesea ca declansator in fabricarea bombelor artizanale.

Acest dispozitiv este folosit mai ales de teroristii din Irak, unde poate fi cumparat cu mai putin de 30 de dolari. Un telefon simplu si redus in dimensiuni, Nokia 105, care nu are nici camera de fotografiat, este o piesa aproape obligatorie pentru teroristi, care il folosesc la declansarea dispozitivelor explozive improvizate, arata un raport facut public recent.

Acest tip de mobil a fost gasit cel mai des asupra teroristilor prinsi pana acum. Pentru ca o bomba sa fie declansata, se folosesc doua astfel de telefoane: unul il suna pe celalalt, care, la randul sau, transmite un semnal, care actioneaza pe post de detonator.

Desi sunt folosite si alte modele ieftine si rezistente, acesta este de departe telefonul preferat mai ales pentru faptul ca poate fi gasit usor. Se crede ca aceste aparate sunt aduse in Irak in mari cantitati chiar de catre teroristi. in plus, metoda lor de a realiza bombe este deja perfectionata pe acest model. Trecerea la un alt dispozitiv ar insemna si antrenarea teroristilor, ceea ce presupune timp si personal. in raport nu se face referire la vreo tara sau companie, nici la Microsoft, care a cumparat Nokia in 2014, implicate in transferul bunurilor catre Statul Islamic.

Sursa: RADOR