Acasă Stirile zilei Superstiții din bătrâni: Ce nu este bine sa faci in Ajunul Craciunului!

Superstiții din bătrâni: Ce nu este bine sa faci in Ajunul Craciunului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

–          De acum incolo pana dupa trecerea sarbatorilor, vreme de doua saptamani, fiecare este dator sa se inteleaga si sa traiasca bine cu cei din preajma sa. Cine cauta sfada, va fi ocarit din aceasta pricina in toata curgerea anului. Cel ce va lovi cu pumnul sau cu palma, va face atatea buboaie cati pumni a dat, si atatea rani cate  palme a dat.

–          Nu se striga din gura, caci le mananca uliul. Numai dupa ce preotul a sfintit aghiasma, se poate striga, caci atunci toate dihaniile au fugit pe pustiu.

–          Ca sa nu aiba in casa, peste vara, purici, gospodarii se feresc in aceasta zi de a rosti cuvantul mac, cu toate ca femeile il folo­sesc acum si umbla cu  mana  pe dansul. Unele femei isi pun caiere in furca, dar nu le leaga cu ata; ata nu trebue sa se vada nici pe fus, nici pe raschitor, caci se face canepa volburoasa si se rupe la cules. Alte femei cauta si ascund fusele si  acele din  casa,   pentru ca sa nu vada serpi  peste vara.

–          Stapanii de oi pun un brus mare de sare, invelit bine, sub pragul, casei peste care se umbla, unde il lasa sa stea pana in ziua de Ales,-22 Aprilie, – cand il vor scoate, il vor macina, il vor amesteca cu tarate si-l vor da oilor in mancare.

–          Cu imprumut nu se da nimic in aceasta zi, caci cei ce cauta sa ceara sau sa imprumute, fac aceasta numai ca peste an sa aiba noroc la furtisaguri, ca sa nu fie prinsi. Afara de aceasta se crede ca cel ce da, isi da din casa tot norocul; „n-ai sa ai pane si huiet in casa are sa fie, iar gainile vor manca totul in gradina”. Cine imprumuta foc in aceasta zi, isi imprumuta siesi suparare si paguba.

–          Numai lapte si indeobste frupt de vite se poate da; cine face astfel, poate sa dea si peste an frupt de vita in zi de sec, caci nu i se va strica nimic la vite. Cu toate acestea unii spun ca e bine ca tu sa imprumuti ceva de la alta casa, spre a avea noroc la albine. In sfarsit altii cred ca nici de dat, dar nici de luat nu este bine, pentru sanatate si pentru vite.

–          Strainul care intra in batatura unui om nu trebue sa-i inchida poarta, ci gazda singura sa si-o inchida, ca sa nu i se inchida norocul,   sa  nu  i se taie calea petitorilor,   daca   va   avea   fete   mari.

CITESTE MAI MULT IN PAGINA URMATOARE>>>>>