Acasă Cultura Calendar Ortodox TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII de Sfanta Parascheva! Uite ce nu ai voie...

TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII de Sfanta Parascheva! Uite ce nu ai voie sa faci ASTAZI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Credinciosii o sarbatoresc pe 14 octombrie pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Iasului si a intregii Moldove, si chiar in zilele noastre traditiile, obiceiurile si superstitiile s-au pastrat cu foarte mare strictete.

De Sfanta Parascheva nu se lucreaza, nici la serviciu si nici in acasa, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi si durerilor de cap. La tara, batranii nu faceau nici focul .

Nu se spala si nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mana. Fetele tineau la aceasta superstitie pentru a ramane cinstite, iar batranii, pentru belsug. Ea apare in vise si impartaseste leacuri populare celor bolnavi sau ii atinge cu toiagul pe cei care nu respecta avertismentele ei.

Nu se mananca nuci, castraveti si poame in forma de cruce.

SFANTA PARASCHEVA s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astazi). Se spune ca, pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o fac sa-si daruiasca hainele sale saracilor.

Aceasta a fost ingropata ca o straina, iar moastele i-au fost descoperite ulterior, cand unor crestini li s-a aratat in vis sfanta care le-a zis sa-i dezgroape osemintele pamantesti. De atunci, moastele au fost puse la loc de cinste in diferite biserici si catedrale, iar in prezent se afla la Catedrala Ortodoxa din Iasi.

Sursa: observator.tv