Acasă Cultura Cinemagia Top 4 FILME pentru adolescentii ANILOR ’80

Top 4 FILME pentru adolescentii ANILOR ’80

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Perioada adolescentei tarzii si a tineretii este o tema recurenta in cinematografie, intrucat sensibilizeaza prin asocierea cu lipsa de griji, dinamismul si aventura.

Fiecare decada are caracteristicile si lait-motivul sau, esenta fiind insa aceeasi: tineretea e marcata de nonconformism, spirit liber si povesti de dragoste intense. Anii 80′ sunt ofertanti in ceea ce priveste ecranizarile ce expun intr-un mod realist grijile si provocarile intampinate in adolescenta.

Cu un fundal sonor format din cele mai rezonante hituri ale vremii si intorsaturi de situatie in care majoritatea se pot regasi, urmatoarele patru filme au devenit cult pentru generatia optzecista:

Breakfast club

Creatia regizata de regretatul John Hughes plaseaza cinci adolescenti cu personalitati extrem de diferite in interiorul liceului Shermer. Intriga filmului este contextul in care acestia ajung sa se cunoasca, sa se accepte si chiar sa se indragosteasca: detentia.

Intreg scenariul se intinde pe durata unei singure zile, una de sambata pe care adolescentii, in urma unor nereguli savarsite, sunt obligati sa o petreaca la liceu, inchisi in clasa. Indeplinirea pedepsei se anunta greu de suportat in dimineata fatidica, pentru ca intre cei cinci tineri exista o tensiune declansata de caracterele lor atat de diferite.

Pretty in pink

Clasica poveste de iubire dintre sarac si bogat este transpusa in filmul “Pretty in Pink”, care o are in rol principal pe Molly Ringwald, actrita si in “The Breakfast Club”. Invitata la balul de absolvire de unul dintre cei mai instariti baieti din liceu, personajul feminin intampina obstacole in calea relatiei de dragoste dorite, obstacole cauzate de diferentele sociale si financiare dintre cei doi.

Rolul prietenului sau cel mai bun, care o iubeste fara ca aceasta sa ii impartaseasca sentimentele este jucat de actorul Jon Cryer, alias Alan Harper din “Two and a Half Men”.

Say anything

O poveste de dragoste ce nu tine de cont de stereotipurile sociale il are ca personaj principal pe actorul John Cusack. Profitand de farmecul sau si motivat de sentimentele puternice pentru Diane, personajul feminin, Lyold reuseste sa o convinga sa indrepte atentia, pana atunci dedicata exclusiv studiului, catre el.

Una dintre cele mai intense scene ale filmului este cea in care Diane se trezeste cu acordurile melodiei “In your eyes” (Peter Gabriel), rasunand din casetofonul tinut de Lyold (Cusack) sub balconul ei.

St. Elmo’s Fire

Unul din filmele de inceput de cariera ale actritei Demi Moore infatiseaza sase tineri absolventi de facultate infruntand dilemele maturitatii.

Aflati la inceputul carierei, personajele se lupta cu probleme financiare si dileme amoroase, reusind totusi sa isi pastreze relatia de prietenie si sa se bazeze unul pe celalalt in momentele grele, chiar imprumutand rolul de parinte protectiv atunci cand unii dintre ei se lasa furati de peisajul drogurilor sau a relatiilor defectuase sustinute doar de interes financiar.