Acasă Stirile zilei S-a descoperit o noua specie enigmatica cu care omul s-a incrucisat

S-a descoperit o noua specie enigmatica cu care omul s-a incrucisat

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta au descoperit parti de ADN strain in genomul unor populatii din Africa, despre care se crede a fi o specie foarte rara, “sora” cu cea a oamenilor de Neanderthal.

Cercetatorii de la Universitatea Washington din Seattle au descoperit aceste fragmente de ADN la trei grupuri de africani moderni. Aceste resturi genetice nu seamana cu ADN-ul vreunui om modern din zilele noastre si nici cu ADN-ul al omului de Neanderthal ce se mai poate gasi inca la unii europeni. Prin urmare, specialistii sunt de parere ca ADN-ul nou identificat provine de la un grup necunoscut pana acum.

Coordonatorul studiului, Joshua Akey, este de parere ca ADN-ul a ajuns la indivizii moderni prin incrucisarea speciilor, care s-a produs acum 20.000 – 50.000 de ani, la mult timp dupa ce oamenii moderni au plecat din Africa pentru a coloniza Asia si Europa, o perioada contemporana cu cea in care populatia oamenilor de Neanderthal intrase in declin in Europa.

Descoperirea ofera dovezi care sustin ideea conform careia, acum multe mii de ani, oamenii moderni au impartit pamantul cu alte specii de oameni – „verii” lor care, in cele din urma, au disparut. Mai mult, atunci cand s-au intalnit, doua specii au facut ceea ce era normal, adica s-au incrucisat.

In 2010, oamenii de stiinta din Germania au anuntat ca au descoperit ADN neanderthalian in genomul omului modern din Europa. Recent, un alt grup apartinand unei populatii disparute a fost descoperit in urma analizarii unor oseminte din Siberia, vechi de acum 30.000 de ani. Ulterior hominidul disparut a fost botezat „omul din Denisova„, iar specialistii spun ca si acesta a lasat urme de ADN in genomul locuitorilor din insulele Pacificului.

Desi oamenii moderni si africanii „arhaici” ar putea fi considerati ca fiind din specii diferite, ei au reusit totusi sa produca urmasi viabili, intocmai ca magarii si caii sau leii si tigri. Dovada acestei interactiuni interspecifice pare sa fie un craniu gasit in Nigeria, despre care specialistii spun ca ar fi posibil sa fi apartinut unui urmas al acestor doua specii distincte.

Cu toate acestea, in lipsa unei fosile identificate fara putinta de indoiala, oamenii de stiinta spun ca este imposibil sa ne dam seama cum ar fi aratat aceasta populatie. Totusi, acest grup enigmatic si-a lasat urmele ADN-ului peste tot in Africa. Cercetatorii le-au gasit atat la pigmeii din Africa Centrala, cat si la alte doua grupuri de pe cealalta parte a continentului, populatiile Hadza si Sandawe din Tanzania.