Acasă Utile Adevarul despre somnul de dupa-amiaza! Ce se intampla daca dormi mai mult...

Adevarul despre somnul de dupa-amiaza! Ce se intampla daca dormi mai mult de 40 de minute!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Somnul de dupa amiaza mai este denumit si somnul de frumusete, insa ultimele studii in domeniu arata ca acesta trebuie sa fie destul de limitat. Astfel, un somn de dupa-amiaza mai lung de 40 de minute poate spori riscul de moarte prematura, potrivit ultimelor cercetari in domeniu. Peste 300.000 de oameni au fost inclusi in studiul care arata ca reprizele de somn din timpul zilei sunt corelate dezvoltarii unor afectiuni metabolice cum ar fi obezitatea, colesterolul si hipertensiunea arteriala.

Cercetarea este alcatuita din analiza a 21 de studii observationale efectuate pe un numar de4 307.237 de persoane. Rezultatele au fost prezentate la conferinta anuala a Colegiului american de cardiologie si arata ca un pui de somn din timpul zilei care dureaza mai mult de 40 de minute atrage dupa sine o serie de afectiuni care pot cauza moartea prematura, potrivit gandul.info, care citeazaThe Independent.

Cercetatorii au intrebat oamenii implicati daca obisnuiesc sa doarma dupa-amiaza si apoi au verificat istoricul lor medical, incluzand aici informatiile legate de eventuale conditii precum obezitatea, diabetul sau sindromul metabolic. Astfel, s-a observat legatura dintre afectiunile citate si somnul de dupa-amiaza, daca acesta din urma era mai lung de 40 de minute.

S-a sugerat ca in timpul reprizelor lungi de somn, corpul crede ca este timpul pentru somnul adanc din timpul noptii, astfel ca ciclul metabolic nu se mai regleaza asa cum ar trebui dupa ce persoana se trezeste. Daca reprizele de somn sunt scurte, atunci corpul nu mai este pacalit si astfel de dereglari nu se mai produc.

„Somnul de dupa-amiaza este un obicei raspandit in intreaga lume. Clarificarea relatiei dintre somn si bolile metabolice ar putea oferi o noua viziune asupra tratamentului, mai ales ca raspandirea acestor boli este in crestere in intreaga lume. Somnul este o componenta importanta a unui stil de viata sanatos, asemenea regimului alimentar si exercitiilor fizice. Reprizele scurte de somn ar putea avea efecte benefice asupra sanatatii, dar nu se cunoaste inca adevarata valoare a acestor efecte sau mecanismul prin care functioneaza”, a explicat medicul Tomohide Tamada, de la Universitatea din Tokio.

Sursa: Gandul