Acasă Stirile zilei 96 de lucruri mai putin cunoscute despre Regele Mihai! Ce a lucrat...

96 de lucruri mai putin cunoscute despre Regele Mihai! Ce a lucrat fostul suveran in anii de exil! Cat a tinut secreta dragostea pentru Regina Ana!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Regele Mihai a lucrat ca agent de bursa la New York, a mancat mereu la pranz un singur fel, masa a durat 20-30 de minute si de-a lungul vietii, a avut multe animale de companie, mereu caini, se arata in lista „96 de fapte in 96 de ani”, conform Casei Regale.

1. Regele Mihai s-a nascut la Castelul Foisor, in ziua de 25 octombrie 1921, ca Principe al Romaniei.

2. Parintii Regelui Mihai au fost Principele Mostenitor Carol si Principesa Mostenitoare Elena ai Romaniei, iar bunicii lui au fost Regele Ferdinand I si Regina Maria ai Romaniei, Regele Constantin I si Regina Sofia ai elenilor.

3. Regele Mihai se inrudeste cu Familiile Imperiale si Regale ale Marii Britanii, Rusiei, Germaniei, Danemarcei, Greciei si Portugaliei, cu Familia Mare Ducala de Baden si cu Familia Princiara de Hohenzollern, din care a provenit bunicul sau patern.

4. Regele Mihai I este de doua ori stra-stranepotul Reginei Victoria a Marii Britanii si Irlandei (prin mama si prin tata), stranepotul imparatului Frederic al III-lea al Germaniei, stra-stranepotul tarului Alexandru al II-lea si, pe linia mamei, descendent al tarului Nicolae I, stra-stranepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei, stranepotul Ducelui Alfred de Saxa Coburg Gotha si stranepotul Regelui George I al elenilor.

5. Regele a primit un singur nume de botez, Mihai.

6. Regele Mihai nu a avut, nici macar in copilarie, un nume de alint.

7. Primii ani ai vietii i-a petrecut alaturi de parintii sai in casa de la sosea, care este astazi sediul EximBank. Nu era o resedinta regala, ci o casa pusa la dispozitie de Guvern, ramasa in proprietatea statului.

8. Inca din frageda copilarie, Regele Mihai a iubit masinile si mecanica. La varsta de 3-4 ani conducea pe aleile Palatului Cotroceni o masinuta electrica, iar bunica sa, Regina Maria, noteaza in jurnal ca Mihai facea un zgomot asurzitor.

9. La varsta de sase ani, Principele Mihai a luat primele lectii de conducere auto, in bratele unui sofer, fiindca nu reusea sa ajunga cu picioarele la pedalele masinii.

10. La varsta de sase ani a primit in dar prima sa masina adevarata, un Morris, de la unchiul sau, Principele Nicolae al Romaniei.

11. Principele Mihai a urmat cursurile Clasei Palatine, o initiativa a tatalui sau, Regele Carol al II-lea. in anul 1940, in ziua de 26 iunie, Principele Mihai a sustinut lucrarea de bacalaureat in Sala Tronului, exact in ziua in care Uniunea Sovietica a dat ultimatum pentru evacuarea administratiei civile si a armatei romane din Basarabia si Bucovina de Nord.

12. Principele Mihai a devenit rege la 20 iulie 1927, in varsta de 5 ani si 9 luni. Este singurul suveran al lumii care a trait 90 de ani dupa incoronare.

13. Regele Mihai s-a indragostit de Principesa Ana cu mult inainte de a o cunoaste personal. in timpul razboiului, in Romania cinematografele prezentau, inainte de film, scurte reportaje de stiri, cea mai mare parte de pe front. Regele Mihai, in sala de cinema a Palatului Regal, a vazut intr-un reportaj de razboi din Maroc (1943), cateva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmiera pe front. A cerut operatorului sa decupeze fotogramele filmului si sa le transforme in mici fotografii, pe care le-a pastrat apoi, in mare discretie.

14. Regele Mihai a indragit Jeep-urile, inca din anii razboiului. in timpul vietii a reparat si refacut, personal, un numar de 9 Jeep-uri originale. Patru dintre ele le-a pastrat pana la sfarsitul vietii.

15. Unul dintre Jeep-urile din colectia Regelui Mihai a apartinut generalului american George S. Patton, proeminenta personalitate militara a celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Jeep-ul este un dar primit de Regina Ana de la Marele Duce Jean de Luxemburg.

16. Regele Mihai a fost decorat cu urmatoarele ordine si medalii romanesti: Ordinul Carol I (Colan si Mare Cruce), Ordinul Mihai Viteazul (Clasa I), Ordinul Serviciu Credincios (Colan), Ordinul Coroana Romaniei (Mare Cruce), Ordinul Steaua Romaniei (Mare Ofiter), Ordinea Virtutea Aeronautica (toate gradele), Ordinul Bene Merenti al Casei Domnitoare (Clasa I), Medaliile Avantul tarii, Barbatie si Credinta, Centenarul Regelui Carol I, Peles (exemplar unicat), Virtutea Militara, Medalia Aeronautica, Crucile Trecerea Dunarii (cu bareta Traditie), Crucea Comemorativa a Razboiului 1916-1918, Crucea Regina Maria, precum si alte medalii aniversare si comemorative.

17. Regele Mihai a primit urmatoarele ordine straine: Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Frantei, Marea Cruce si Colanul Ordinului Regal Victorian, Ordinul Victoria al Uniunii Sovietice, Legiunea de Merit a Statelor Unite ale Americii in grad de Comandor-sef, Ordinul Stelei lui Karadgeorge din Serbia (Comandor), Ordinul Leopold al Belgiei (Mare Ofiter), Ordinul Mantuitorului din Grecia (Mare Comandor), Ordinul Regal al Sfantului Gheorghe si al Sfantului Constantin din Grecia (Colan), Ordinul Regal al Sfantului Sava din Serbia (Marea Cruce), Supremul Ordin al Preasfintei Bunei Vestiri (al Anunnziatei) din Italia (Colan), Ordinul Casei Princiare de Hohenzollern, Medalia Centenara a Casei Regale a Greciei, medalia Aniversara a 50 de ai a Regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, Medalia Memoriala la Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei, Virtutea Militara a Serbiei si altele.

18. Regele Mihai I a depus juramantul, a fost incoronat si a fost uns cu Sfantul si Marele Mir la 6 septembrie 1940. Juramantul a fost depus dimineata, in fata Patriarhului Nicodim, a prim-ministrului si a presedintelui Curtii de Casatie, in Sala Tronului a Palatului Regal. incoronarea (cu Coroana de Otel a Regelui Carol I) si Ungerea cu Sfantul Mir au avut loc la Catedrala Patriarhala, urmate de Sfanta Liturghie. A fost singura data cand Regele Mihai a purtat efectiv Coroana de Otel. Juramantul nu a putut fi depus in fata Parlamentului, deoarece acesta fusese dizolvat anterior de Carol al II-lea.

19. in anul 1941, la Castelul Foisor, Regele Mihai compune lucrarea pentru pian “Elegie”, pe care o orchestreaza compozitorul Ion D. Chirescu. Lucrarea a fost adaptata si prezentanta dupa 1989 de maestrul Dan Grigore.

20. Regele Mihai a fost maresal al Armatei Romane, amiral al Fortelor Navale si general al Fortelor Aeriene. De asemenea, el a fost general onorific al Avitatiei Regale Elene.

21. Regele Mihai a cunoscut pe Principesa Ana de Bourbon la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra.

22. La momentul abdicarii fortate, Regele Mihai avea 26 de ani, iar Principesa Ana, 24 de ani. Ei au ales sa traiasca, impreuna, viata exilului, care a durat cinci decenii.

23. Nunta Regelui Mihai I al Romaniei cu Principesa Ana de Bourbon a avut loc in exil, la Atena, in ziua de 10 iunie 1948. Datorita lipsei acordului Bisericii Catolice, care se opunea obligatiei constitutionale de crestere a copiilor in ritul ortodox, niciuna dintre rudele sale catolice nu a luat parte la casatorie.

24. Regele Mihai I a fost casatorit cu Regina Ana timp de 68 de ani.

25. Pe actul grec de casatorie al Regelui Mihai cu Regina Ana, la rubrica “profesia” scrie “Rege” respectiv “Principesa”.

26. Regele Mihai cinci fiice, pe Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria. Patru dintre acestea sunt Principese ale Romaniei.

27. Prima locuinta stabila a cuplului regal a fost o casuta in suburbia “La Conversion” a orasului Lausanne, din Elvetia.

28. La 26 martie 1949 s-a nascut Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, fiica mai mare a Reginei Ana. Destinul a facut ca in aceeasi zi (26 martie, dupa calendarul nou), in anul 1881, sa fi fost ziua cand Romania a fost proclamata Regat.

29. Prenumele Custodelui Coroanei, Margareta, vine de la mama Reginei Ana, Principesa Margareta a Danemarcei. De asemenea, unul dintre numele de botez ale Reginei Ana a fost Margareta. Exista acum patru generatii regale cu acelasi nume, fiindca fiica Irinei, nepoata Regelui Mihai, se numeste Angelica Margareta.

30. Cuplul Regal s-a mutat in Anglia intre 1950 si 1956, doi ani in satul Bramshill, comitatul Berkshire, iar restul perioadei in satul Ayot Saint Lawrence, comitatul Hertfordshire.

31. La 15 noiembrie 1950 s-a nascut la Lausanne a doua fiica a Regelui Mihai si Reginei Ana, Principesa Elena. Principesa a fost botezata cu numele bunicii sale paterne, Regina-mama Elena a Romaniei.

32. La 28 februarie 1953 s-a nascut a treia fiica a Reginei Ana, Irina. Aceasta nu face parte din linia de succesiune la Coroana Romaniei.

33. Regele a fost pasionat, in afara de masini, motociclete si avioane, de doua sporturi: golf si inot.

34. in Anglia, in primii ani ai exilului, Regele Mihai a lucrat cot la cot cu Regina Ana in mica lor ferma de gaini, vanzand duminica la piata oua proaspete pentru a-si rotunji veniturile.

35. incepand cu anul 1956, si pana in 1976, Regele si Regina au locuit in satul Versoix, pe malul lacului Leman, in Elvetia, in “Vila Fantasia”.

36. Cand, la Villa Fantasia, Regele Mihai a avut nevoie de un mic spatiu pentru atelierul sau auto, Regina Ana a construit cu mana ei, pentru sotul ei, o magazie din lemn.

37. Doctorul mamos care a asistat la nasterea Principesei Sofia, in Grecia, la 29 octombrie 1957, a fost fiul doctorului mamos din Sinaia al Regelui Mihai. Principesa Sofia s-a nascut in aceeasi zi (29 octombrie) cu Regina Maria a Romaniei (29 octombrie 1875).

38. La Versoix, Regele Mihai a lucrat adesea in atelierul auto cu Regina Ana, care l-a secondat in procesul de reparare si restaurare a jeepurilor.

39. Regele Mihai a oferit in dar Reginei Ana unul dintre jeepurile istorice restaurate personal. Toate cele patru Jeep-uri din colectia Majestatilor Lor se afla in prezent la Castelul Savarsin, constituind nucleul Muzeului Regal al Automobilului.

40. in 1960, Regele si Regina au scris impreuna o piesa de teatru numita Alegerea (The Choice, in original), despre lupta dintre sistemele capitalist si comunist si rolul credintei in salvarea omului. Pana in prezent, piesa nu s-a jucat niciodata in Romania. Ea a fost insa publicata in mai multe volume, in romaneste. Piesa a fost jucata prima oara in Romania pe scena Ateneului din Iasi, in octombrie 2017.Anterior, ea a fost transpusa pentru teatru radiofonic in anul 2016.

41. Regele Mihai a lucrat ca agent de bursa la New York.

42. La 13 iulie 1964 s-a nascut, in exil la Copenhaga, Principesa Maria a Romaniei, a cincea si ultima fiica a Regelui Mihai si Reginei Ana. Principesa Maria a Romaniei isi trage numele atat de la Regina Maria, cat si de la Maria de Orleans, bunica materna a Reginei Ana. Principesa Maria a fost botezata de sora ei, Principesa Mostenitoare Margareta. La momentul nasterii, Regele Mihai se afla la New York, unde era agent de bursa.

43.De fiecare data cand cuplul regal s-au mutat in casa noua, prima piesa ascultata a fost Poema Romana, de George Enescu, un fel de binecuvantare muzicala a casei. Uneori, Regele si Regina ascultau aceasta bucata muzicala inainte chiar de a desface valizele.

44. Regele Mihai a deschis, impreuna cu parteneri de afaceri, o mica intreprindere de constructie a aparatelor electronice de zbor, numita “Metravel”.

45. intre 1976 si 2004, Regele si Regina au locuit in Vila Serena din satul Versoix, actualmente disparuta. Aceasta este adresa cunoscuta de majoritatea romanilor veniti in vizita la Rege, si locul inregistrarii celor mai importante interviuri acordate televiziunii dupa 1989.

46. Regele Mihai lasa in urma doi nepoti si trei nepoate: Nicolae si Michael, Elisabeta Karina, Angelica Margareta si Elisabeta Maria.

47. Singura perioada in 68 de ani de casatorie in care Regele Mihai a stat departe (de mai multe ori cateva saptamani) de Regina Ana a fost in anii in care Regele a lucrat ca broker autorizat la Bursa din New York.

48. Nunta de Argint a Regelui Mihai I si Reginei Ana a fost sarbatorita la 10 iunie 1973 in Germania, la Castelul Salem, invitati fiind de Familia Mare-Ducala de Baden, care au gazduit celebrarea. Au fost prezente Principesa Mostenitoare Margareta, Principesa Elena si Principesa Sofia.

49. Regele Mihai a fost pasionat de vanatoare si a mers, alaturi de tatal sau, Regele Carol al II-lea la multe vanatori in tara. in exil, Regele si Regina au vanat, invitati de verii lor regali la Luxemburg, in Germania, Suedia si Belgia, obtinand trofee personale remarcabile.

50. Regina era cea care inregistra mesajele Regelui pentru tara, transmise prin intermediul Radio Europa Libera. Era mereu un moment de mister si fascinatie pentru Principese.

51. Regele si Regina si-au reinnoit juramintele conjugale la Monaco, in anul 1966, in cadrul unei ceremonii religioase catolice. Acela a fost momentul in care Regina Ana a fost reprimita in sanul Bisericii Catolice, careia i-a apartinut intreaga viata.

52. Regele Mihai s-a intalnit cu Eugene Ionesco si cu Emil Cioran la Paris, in anul 1990.

53. Regele Mihai nu si-a putut revedea tara timp de 44 de ani.

54. in 1992, la 44 de ani dupa ultimul Paste petrecut in Romania, Regele, insotit de Regina, a reinnodat aceasta traditie a Coroanei Romane, la Manastirea Putna.

55. Exilul Regelui a durat aproape cinci decenii, din ianuarie 1948 pana in februarie 1997.

56. tarile in care Regele Mihai a locuit in timpul vietii, in afara de Romania, au fost Elvetia, Italia si Anglia.

57. La 21 septembrie 1996, Regele Mihai I a fost nasul de cununie al Principesei Mostenitoare Margareta si Principelui Radu, alaturi de Regele Constantin al II-lea al elenilor.

58. incepand cu anul 1996 si pana la sfarsitul vietii, Regele si Regina au avut alaturi, in Elvetia, maicute trimise de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de Mitropolitul Banatului si de Mitropolitul roman ortodox al Europei Occidentale, ca ajutor si sprijin spiritual.

59. La 50 de ani de cand s-au cunoscut, la Londra, Regele si Regina au participat impreuna la Nunta de Aur a Reginei Elisabeta a II-a, in noiembrie 1997. Atunci, Majestatile Lor au locuit la Palatul Buckigham.

60. Nunta de Aur a Regelui Mihai I si Reginei Ana a fost sarbatorita in Franta, in Departamentul Vendée, invitati fiind de prieteni francezi, care au gazduit celebrarea. Au fost prezenti Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu si Principesa Sofia.

61. Regele Mihai a mancat mereu la pranz un singur fel, iar masa a durat 20-30 de minute. Cina sa a inceput mereu la ora 18.30, a cuprins 2 feluri si a durat 30 de minute.

62. Regele a locuit, in exilul din Elvetia, in 5 case diferite: Lausanne 1948-1949, Versoix 1956-2004 (Villa Fantasia si Villa Serena), Aubonne 2004-2016 (La Croix de Luisant si Rue de la Grenade).

63. Regele Mihai a vizitat o singura data Bucovina de Nord (astazi, in Ucraina), in anul 2000, in compania Reginei Ana si a Principelui Radu.

64. Dupa 1948, cincizeci si trei de ani mai tarziu, Regele si-a restabilit resedinte in tara in anul 2001: la 18 mai, la Palatul Elisabeta, si la 1 iunie, la Castelul Regal Savarsin.

65. La varsta de 80 de ani, Regele Mihai a fost sarbatorit la Geneva, la Highgrove (resedinta Principelui de Wales in Anglia) si la Bucuresti.

66. Repunerea oficiala in posesia Regelui Mihai I a Castelului Peles a avut loc in vara anului 2008. La intoarcerea sa pe Domeniul Regal Sinaia, Regele a confirmat ca portile Pelesului vor ramane mereu deschise romanilor.

67. Regele Mihai a asteptat 60 de ani pentru a trece pragul Castelului Peles, in luna iunie 2008.

68. 68 de ani a durat casatoria Regelui Mihai cu Regina Ana. 68 de ani au trecut pana ce stindardul regal a fluturat din nou pe turnul cu ceas al Castelului Peles (1948-2016).

69. Paisprezece familii regale europene au fost prezente cu ocazia Nuntii de Diamant a Regelui si Reginei, ce a fost sarbatorit la 10 iunie 2008.

70. Cincisprezece melodii preferate ale Regelui si Reginei pot fi ascultate pe CD-ul “Muzica Regelui”, editat de Curtea Veche Publishing.

71. La 25 octombrie 2011, Regele Mihai a tinut un discurs istoric in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului Romaniei.

72. Fundatia “Colectia Familiei Regale a Romaniei” a fost creata in anul 2011 de Regele Mihai, alaturi de Regina Ana, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu.

73. De-a lungul vietii, Regele a avut multe animale de companie, mereu caini. Ultimul caine crescut in Romania inainte de exil se numea Azzo, era ciobanesc german si din cauza batranetii si a bolii a fost lasat la Castelul Regal Savarsin, la plecarea in exil. Regele a avut un labrador negru numit Thor (abandonat si adoptat de Regele Mihai), apoi Ticko, rasa West Highland Terrier, urmat de Tippy, rasa Basengi. Un alt caine a fost Flip, rasa Cocker Spaniel. La ultimele resedinte din Elvetia, Regele si Regina au crescut impreuna patru Chiuhaua cu par lung, intai Ecco si Voila, apoi Bambi si Bianco.

74. Pe toata durata exilului, Regele Mihai a fost supranumit “factorul constitutional”, cu alte cuvinte ultima institutie statala a Romaniei monarhice inca in existenta, fata de care se raportau toti cei care nu recunosteau legitimitatea republicii.

75. intre anii 1990-2010, Regele si Regina au participat la zeci de evenimente dedicate fundatiei Principesa Margareta a Romaniei in Romania, Franta, Belgia, Elvetia si Marea Britanie.

76. incepand cu anul 1997, Regele Mihai si Regina Ana au vizitat zeci de sate, comune, manastiri, mici orase si municipii din tara, trecand prin fiecare colt al Romaniei si intalnind zeci de mii de oameni.

77. Regele Mihai a efectuat doua mari turnee pentru sustinerea intrarii Romaniei in NATO, in anul 1997 si in anul 2002, in sapte tari de fiecare data.

78. Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei in NATO si UE in anii 1997-2006, mergand in tari precum SUA (de doua ori in anul 2000), Suedia (2002) sau Franta (2006).

79. Regele Mihai a efectuat un drum istoric in anul 2005 cand, la 60 de ani de la incheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial, a condus propria masina de la Savarsin la Praga, punand flori si aprinzand lumanari la mormintele soldatilor romani care si-au pierdut viata pentru eliberarea Europei de ocupatia nazista.

80. Regele Mihai a vizitat Kremlinul de doua ori, in anul 2005 si anul 2010.

81. Regele Mihai s-a intors o singura data in Basarabia, in anul 2007, la cimitirul militar de la tiganca. Regele nu s-a reintors niciodata la Chisinau.

82. Desemnarea Principesei Margareta ca Principesa Mostenitoare si Custode al Coroanei a fost o decizie bine cumpanita, de lunga durata si luata cu intreaga raspundere de catre Regele Mihai. Primul pas in acest sens a fost facut de Rege inca din 1986, cand acesta i-a scris o scrisoare Principesei in care ii transmitea ca va propune Natiunii schimbarea ordinii succesorale. Apoi, in 1997, cu ocazia unui dineu oferit oamenilor politici si presei romane, a anuntat decizia de a o numi pe Principesa succesoarea sa. Decizia a fost finalizata juridic in 2007, odata cu adoptarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale.

83. Dintre discursurile Regelui adresate Parlamentului, trei au reprezentat in sine momente istorice: ocuparea scaunului de Senator de Drept (1939), deschiderea Parlamentului rezultat din alegerile din 1946 (act impus de armata sovietica), si discursul din 25 octombrie 2011, receptat de intreaga societate ca un exemplu de comunicare statala.

84. in 2013, Regele si Regina si-au sarbatorit in cadru privat Nunta de Safir, adica 65 de ani de la casatorie.

85. Casatorindu-se cu o persoana de rit catolic, Regele Mihai nu ar fi putut accede la Coroana Britanica, desi ascendentii si descendentii sai s-ar afla si in linia de succesiune britanica.

86. Regele Mihai nu a ajuns niciodata in Australia.

87. Parul Regelui Mihai si-a pastrat culoarea in mod natural, fara sa albeasca vreodata.

88. Ultimul supravietuitor al Clasei Palatine, infiintata de Carol al II-lea pentru (atunci) Marele Voevod Mihai este domnul Lascar Zamfirescu, prieten de peste opt decenii cu Regele.

89. De-a lungul exilului sau, precum si dupa revenirea in tara, Regele a avut alaturi organe consultative cu diferite denumiri si functiuni. Cel mai cunoscut a fost Consiliul National Roman, organism care intre atributiile sale a avut-o si pe aceea de a-l informa pe Rege asupra exilului romanesc si situatiei din tara. in anii 1990, organizatiile InfoRR si Amicii Regelui Mihai au indeplinit aceasta atributie. Ultimul organ consultativ creat de Rege a fost Consiliul Regal, printr-un document semnat la 1 octombrie 2010. Din 2 martie 2016, acesta isi ofera sfaturile si Custodelui Coroanei.

90. in anul jubiliar 2016 ziua de 10 Mai s-a sarbatorit pentru prima oara dupa 1947 ca zi oficiala a statului roman. Trebuie insa mentionat ca ea a fost, inca din anul 2000, si Ziua Ordinului Steaua Romaniei.

91. in anul 2016, Regele a putut vedea Coroana repusa pe Stema Romaniei, prin lege, cu obligatia inlocuirii stemelor actuale pana la 31 decembrie 2018.

92. Regele a conlucrat de-a lungul vietii, constitutional sau institutional, cu 18 prim-ministri ai Romaniei, de la Ion I.C. Bratianu (1927) pana la Mihai Tudose (2017). Dupa revenirea Majestatii Sale in tara, in timpul presedintiei profesorului Emil Constantinescu, in februarie 1997, Regele Mihai si Custodele Coroanei au colaborat institutional cu un numar de unsprezece prim-ministri: Victor Ciorbea 1997-1998, Radu Vasile 1998-1999, Mugur Isarescu 1999-2000, Adrian Nastase 2000-2004, Calin Popescu-Tariceanu 2004-2008, Emil Boc 2008-2012, Mihai-Razvan Ungureanu 2012, Victor Ponta 2012-2015, Dacian Ciolos 2015-2016, Sorin Grindeanu 2016 si Mihai Tudose, actualmente. Acestia se adauga unui numar de sapte prim-ministri, pe care Regele Mihai I i-a avut in Regatul Romaniei: Ion I.C. Bratianu 1927, Vintila I.C. Bratianu 1927-1928, Iuliu Maniu 1928-1930, Ion Antonescu 1940-1944, Constantin Sanatescu 1944, Nicolae Radescu 1944-1945 si Petru Groza 1945-1947.

93. La 30 decembrie 2007, odata cu semnarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, Regele Mihai a desemnat pe fiica lui cea mare, Principesa Mostenitoare Margareta, drept Custode al Coroanei. Regele a considerat ca, atata vreme cat Romania se conduce dupa o Constitutie republicana, Coroana romana se afla inca in exil.

94. Din momentul proclamarii sale ca Rege al Romaniei pana la moarte, Regele Mihai a fost contemporan cu 16 presedinti ai Statelor Unite ale Americii, cu 8 Suverani Pontifi, cu 4 regi ai Marii Britanii si cu 21 de editii ale Jocurilor Olimpice.

95. Regele a trait 96 din cei 151 de ani ai Dinastiei Nationale.

96. Regele Mihai a fost cel mai longeviv suveran din intreaga istorie a tarii noastre.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentAdevarul despre Facebook devoalat de un fost vicepresedinte al companiei: „Reteaua de socializare distruge tesutul social! Nu realizezi, dar esti programat!”
Articolul următorSfaturile care te vor scoate cu bine din orice problema!