Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos vor fi prezenti la Iasi, duminica, la manifestarile organizate de Ziua Unirii, acest moment fiind marcat prin diverse evenimente in tara, printre care si oficierea unui „Te Deum” la Catedrala Patriarhala din Capitala.

Seful statului participa de la ora 11,30 la ceremonialul din Piata Unirii de la Iasi, unde va sustine si o alocutiune. Ulterior, el va depune flori la Monumentul „Alexandru Ioan Cuza” si la mormantul domnitorului de la Biserica „Sfintii Trei Ierarhi”.

Si premierul Dacian Ciolos va fi prezent la manifestarile de la Iasi, dupa cum se arata pe agenda prim-ministrului, publicata pe site-ul Guvernului.

Cei doi copresedinti al PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, se vor afla la sfarsitul acestei saptamani la Iasi, a anuntat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, conducerea filialei iesene a formatiunii politice.

„Pe 23 si 24 (ianuarie) vor veni cei doi copresedinti. Pe langa participarea la manifestarile dedicate Unirii Moldovei cu tara Romaneasca, programul acestor evenimente intra si intr-o logica de campanie”, a anuntat deputatul Costel Alexe, copresedinte al PNL Iasi.

La Catedrala Patriarhala va fi oficiat duminica, de Ziua Unirii, un „Te Deum”, „ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act maret din istoria nationala la care Biserica Ortodoxa Romana a contribuit in mod semnificativ”, a anuntat Biroul de presa al Patriarhiei Romane.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitii Nifon al tarii Romanesti si Sofronie Miclescu al Moldovei, precum si ceilalti fauritori ai Unirii Principatelor Romane, vor fi pomeniti, duminica, la Sfanta Liturghie.

De asemenea, Ministerul Apararii Nationale va organiza ceremonii militare, incepand cu ora 9,00, la Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei.

Duminica se implinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane (24 ianuarie 1859), act infaptuit la Bucuresti de Adunarea Deputatilor intr-o cladire a Bisericii de pe Dealul Mitropoliei, pe locul careia se afla astazi Palatul Patriarhiei.

Ziua de 24 ianuarie a fost declarata zi de sarbatoare legala in anul 2014, in urma unei propuneri legislative semnate de 106 parlamentari, apartinand mai multor partide politice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.