Piesele de rezistenta ale garderobei sunt ca niste prietene bune, mereu alaturi la nevoie: pare ca le cunosti de-o viata si aproape ca nu mai tii minte unde si cum v-ati intalnit prima oara.
Chiar daca in unele cazuri n-a fost dragoste la prima vedere, ba chiar dimpotriva, n-ai mai putea trai in ruptul capului fara ele. Si, indiferent daca mai virezi uneori din “rock-chic” spre “boho” sau daca ai chef sa te transformi, brusc, din Coco Chanel in Lady Gaga, ele asteapta cuminti, in dulap, sa-ti treaca toate rebeliunile vestimentare.
Asemeni personajelor care le-au facut celebre, fiecare dintre cele zece piese pe care le trecem in revista are propria sa istorie, care te va face sa le apreciezi si mai mult.
1. Rochia alba plisata
Lansata de: Marilyn Monroe in „The 7 Year Itch”
Poate concura fara probleme pentru titulatura de „cea mai faimoasa rochie din istoria modei”.
De cand Marilyn a lasat-o sa fluture lasciv in curentul metroului in filmul „The 7 Year Itch„, fiecare femeie din lume a visat sa-ti traiasca macar o data propriul moment „Norma Jean”.
Pe langa aura de magie pe care a capatat-o in ultimii 55 ani de pe urma celebrei blonde, rochia alba a castigat teren in fata altor obiecte vestimentare si prin faptul ca „puncteaza” la mai multe categorii.
Prima fiind o rochie legata dupa gat, le avantajeaza pe femeile cu un bust proeminent asemeni Normei Jean, dar accentueaza armonios si formele celor cu care natura n-a fost la fel de generoasa (creand o usoara iluzie optica).
In acelasi timp, croiala cambrata pe talie scoate in evidenta silueta de clepsidra, iar pliseurile fine, pana la genunchi, aluneca frumos pe coapse fara sa dezvaluie prea multa piele.
Cat despre ultimul punct pe lista – culoarea – senzualitatea albului te face sa arati si sa te simti si mai sexy decat de obicei.
PONT: Nu o purta niciodata cu pantofi sau sandale albe, pentru ca vei parea o mireasa ratacita. Alege, dimpotriva, o culoare puternica: rosu, corai, chiar si verde aprins. Fiind o rochie prinsa dupa gat, bijuteriile nu-si au locul, dar poti compensa cu o floare in par, mai ales pentru un look de vara.
2. Stilul „scolarita”
Lansat de: Ali Macgraw in „Love Story”
Cea mai frumoasa poveste de dragoste a anilor ’70 a transformat stilul vestimentar „preppy”, caracteristic studentilor americani, intr-un curent de moda care dainuieste pana in ziua de azi.
Coordonatele principale: caciulile colorate din lana, combinate cu fulare in dungi; fustele plisate in carouri, cu talie inalta; cizmele lungi, fara toc; rochitele scurte, colorate si prinse cu o curea in talie, precum si trench-ul cu cordon.
Plus ochelari de vedere cu rame mari, negre, care au ramas in istorie drept simboluri ale stilului „tocilar sexy”. Si toate i se datoreaza lui Ali McGraw, interpreta lui Jennifer Cavalieri din „Love Story”.
Stilul „preppy” a prins tocmai pentru ca apartinea unei varste la care poti experimenta fara nicio teama culori, texturi si modele cu un aer copilaresc, ba chiar usor hippy.
3. Rochia rosie de seara
Lansata de: Julia Roberts in „Pretty Woman”
Daca micuta rochie neagra este prietena de suflet cu care te simti mereu in siguranta, stiind ca te va lasa sa acaparezi prim-planul fara sa te eclipseze, rochia rosie este mai degraba amica indrazneata pe care o iei cu tine la party ca sa straluciti impreuna in lumina reflectoarelor.
Nu te lasa sa treci neobservata, dar nici nu te incarca inutil, ci te pune in valoare exact atat cat trebuie.
Chiar daca rochii de culoarea focului au mai fost in istorie, pentru ca lumea intreaga sa se convinga odata pentru totdeauna ca rosul este „noul negru”, a fost nevoie ca Richard Gere sa asorteze un superb colier de diamante rochiei lungi de seara, in culoare rosu-aprins, purtate de „Cenusareasa” Julia Roberts in „Pretty Woman”.
Destinatia celor doi indragostiti era Opera din San Francisco, iar traiectoria rochiei a fost clara: direct spre dulapurile noastre, de unde nici ca avea sa mai plece vreodata.
Completata de manusi albe si pantofi cu toc inalt, rochia rosie este la fel de greu de purtat precum rujul rosu sau unghiile purpurii: nu trebuie imbracata, ci „traita”, cu o atitudine de completa siguranta de sine.
PONT: Momentul in care vei iesi pe usa casei ca o veritabila „Lady in Red”, tinand capul sus, cu privirea limpede si simtindu-te cea mai sexy femeie, este momentul in care vei sti ca ai trecut, in sfarsit, examenul la „siguranta de sine”. Categoria: „avansati”.
4. Bustiera
Lansata de: Madonna in anii ’80
Cand spui „Madonna” si inchizi ochii, o singura imagine iti traverseaza gandurile cu viteza luminii. Nu, nu e nici fotografia ei in costum de cowboy pe coperta de la „Music”, nici tinutele inspirate de anii ’50 din Evita, nici macar rochia de vrajitoare din „Frozen”.
Categoric este bustiera crem cu cupele conice din turneul Vogue, urmata indeaproape de cea alba din videoclipul „Like a Virgin”.
Candva un obiect rezervat budoarelor, bustiera a fost adusa in lumina reflectoarelor de catre diva pop, care a transformat-o, cu mult tupeu, intr-un „must have”.
De la Vogue incoace, bustiera se poarta in loc de top, sub sacouri, cu bluze vaporoase pe deasupra sau – daca esti cu adevarat indrazneata -, combinata cu o fusta neagra, simpla.
PONT: Chiar daca bustiera s-a „emancipat” si a iesit din sertarul de lenjerie direct pe strada, scopul ei este sa te faca sa arati sexy, nu sa lase impresia ca ai uitat sa-ti dai jos camasa de noapte.
Alege un model din satin, fara fundite, dantela sau aplicatii inutile, pe care sa-l poti purta atat pe sub camasi sau sacouri, cat si ca o piesa de sine-statatoare.
5. Camasa alba
Consacrata de: Julia Roberts, Diane Keaton, Uma Thurman
Uma Thurman a purtat-o cu pantaloni capri in „Pulp Fiction” (1994), Diane Keaton a impartit cu ea gloria lui „Annie Hall” (1977), iar Julia Roberts a dus-o pe culmile celebritatii in „Pretty Woman” (1990), cand a intrat in faimosul hotel Regent Beverly Wilshire din Beverly Hills imbracata intr-o fusta minuscula si acoperita cu… camasa alba a lui Richard Gere.
Desi este simbolul oficial al simplitatii, acest element vestimentar reprezinta o sursa inepuizabila de idei si combinatii. Ba chiar exista si designeri, precum frantuzoaica Anne de la Fontaine, care au facut cariera din colectii bazate exclusiv pe reinventarea si reinterpretatarea camasii albe, sezon dupa sezon.
PONT: In garderoba ta trebuie sa se afle neaparat o camasa alba simpla, cambrata, cu linie masculina, pe care sa o porti, pentru un plus de efect, cu… butoni de culori si forme dintre cele mai originale.
Sigur ai purtat macar o data in viata cravata, de ce n-ai „atenta” acum si la ultimul bastion masculin: butonii.
6. Palaria „fedora”
Lansata de: Ingrid Bergman in „Casablanca”
Suedeza Bergman nu este doar una dintre putinele femei de la Hollywood care au avut curajul sa spuna „nu” vocilor care-i susurau in ureche sa-si indrepte dintii, sa-si penseze sprancenele prea groase sau sa devina o „blonda americana”.
Este si singura femeie care a reusit vreodata sa arate stralucitor… in kaki. Ce-i drept, costumul kaki din „Casablanca” era combinat cu o palarie de inspiratie masculina, purtata pe o parte.
Michael Jackson insusi s-a improprietarit, ulterior, cu un gen similar de „fedora”, iar Rihanna, Justin Timberlake si alte staruri din zilele noastre l-au acaparat definitiv in ultima perioada.
PONT: Aleasa cum trebuie, o palarie iti scoate in evidenta coafura, ochii si forma fetei, iar fedora – indoita transversal pe partea de sus si cu borurile stramte. Este un model fara varsta.
Daca prinzi gustul pentru palarii, de Revelion poti incerca si ceva extravagant: o palariuta in miniatura, care se prinde cu o agrafa in par si care-ti va completa tinuta in mod original.
7. Perlele
Lansate de: Coco Chanel
Consacrate de: Audrey Hepburn in „Mic-dejun la Tiffany”
Daca se spune ca diamantele sunt cele mai bune prietene ale fetelor, perlele ar putea juca fara probleme rolul doamnei elegante si cochete la care fetele se duc sa ceara un sfat cand vor sa arate sofisticat.
Chiar daca Chanel le-a lansat si le-a facut celebre, imaginea lui Audrey Hepburn ca Holly Golightly in „Mic-Dejun la Tiffany’s”, purtand micuta rochie neagra accesorizata cu perle, va ramane de-a pururi in memoria fashionistelor de pretutindeni.
Daca diamantele striga „bling-bling”, perlele soptesc „lux”, „rafinament” si „subtilitate”. Mai ales ca, spre deosebire de diamante, in cazul perlelor veridicitatea chiar nu conteaza.
Insasi Mademoiselle Chanel le-a integrat fara complexe in categoria „costume jewelry”: gablonturi realizate cu bun gust si rafinament.
PONT: Investeste intr-un sirag de perle de calitate, intr-o nuanta de ivoire, pe care sa le poti rasuci de mai multe ori in jurul gatului.
Poarta-le infasurate in trei siraguri, la un decolteu adanc sau cu o camasa, ori atarnand liber, la un tricou simplu.
Si nu uita sa te tii departe de variantele in culori fistichii, cu diverse pandative atarnate. Ideea e sa porti perle, nu margele.
8. Fusta „de printesa”
Lansata de: Grace Kelly
Reinventata de: Sarah Jessica Parker
In filmul „Fereastra din spate” al lui Alfred Hitchcock, Grace Kelly, iubita personajului principal, aparea imbracata intr-o superba rochie Edith Head, cu fusta voluminoasa de voal, simbolul elegantei in moda anilor ’50.
Cincizeci de ani mai tarziu, Carrie Bradshaw si silueta sa filiforma aveau sa readuca fusta de printesa in dulapurile noastre si sa-i marcheze „a doua viata” in moda.
Prima aparitie in „Sex and the City”: episodul in care Carrie este palmuita din greseala de iubitul ei rus, apoi salvata de Mr.Big venit sa-i declare, in sfarsit, ca este „the one”.
Ulterior, in cel de-al doilea film pentru marele ecran, Carrie se intalneste in souk-ul din Maroc cu vechea sa iubire, Aidan, purtand o tinuta in care orice femeie ar visa sa dea nas in nas cu un „ex”: tocuri, fusta de printesa cu mult voal mov si tricou sport cu numarul la vedere .
Mesajul este clar: fusta de printesa merge cu orice, cu conditia s-o iubesti si s-o porti cu incredere.
PONT: Chiar daca este rezervata mai ales siluetelor subtiri, datorita volumului conferit de straturile de voal si tul, fusta de printesa poate fi purtata si de femeile mai plinute, cu conditia sa fie prinsa zdravan cu o curea in talie, pentru a crea o forma de clepsidra.
Combin-o cu piese contrastante ca tricouri, topuri cu gluga sau maieuri simple si, obligatoriu, tocuri. Ideea e sa pari o printesa nonconformista, nu o domnisoara de moda veche inecata in volane si dantelute.
9. Sacoul din tweed
Lansat de: Coco Chanel
Este singura piesa din dulapul tau care poate transforma blugii purtati cu tenisi si banalul tricou alb intr-o tinuta de o eleganta princiara, facandu-ti instantaneu trecerea din categoria „sport” in cea de „diva”.
Modelul original, cel creat, purtat si… iubit de Coco Chanel este realizat din tweed in carouri, dungi sau cu model „sare-si-piper” si reprezinta o mica opera de arta: buzunarele si marginile sunt bordate cu grija, iar nasturii reprezinta mici bijuterii cu forme si culori.
Mai mult chiar, pentru a „cadea greu” pe tine si a-si pastra forma, marginile sunt captusite cu un fir metalic.
Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa jinduiesti in van in fata etichetelor de mii de euro ale brandului Chanel.
Exista reinterpretari reusite, facute de majoritatea marcilor accesibile portofelului tau, care te scot instantaneu din orice incurcatura.
Un sacou din tweed este la fel de versatil ca micuta rochie neagra: il poti purta ziua cu tricouri sau camasi simple, iar seara cu un sirag de perle aruncat, neglijent, in jurul gatului.
PONT: Fereste-te de imprimeuri florale, de paiete sau de culori tari. Adevaratul sacou in stil Chanel este eminamente rafinat, deci investeste intr-o piesa alb-negru sau in combinatii de culori pastelate.
10. Animal print
Lansat de: Brigitte Bardot
Ironia sortii: tocmai aparatoarea animalelor de pretutindeni a facut celebru pentru intaia oara acest imprimeu in anii ’60, afisandu-se in haine leopard-print accesorizate cu berete si saluri negre.
Tot ea detine si secretul de „buna-purtare” a acestui imprimeu, atat de adorat si urat deopotriva.
Altfel spus: combinatiile animal print pe alb si negru sunt suficient de elegante cat sa atraga privirile dar si suficient de simple ca sa nu-ti sufoce personalitatea si nici sa lase impresia ca ai aruncat pe tine cuvertura de pe pat.
Daca te simti indrazneata si te inspira, totusi, o reinterpretare de negru combinat cu alta culoare, precum in colectiile Dolce&Gabbana (negru cu maro, albastru sau violet), alege pantofi inchisi la culoare si renunta la orice alte accesorii.
PONT: Pastreaza distanta fata de combinatiile turbate de ciclamen, verde sau galben. Asta doar daca nu esti ruda cu Lady Gaga sau daca nu planuiesti sa te duci la un carnaval costumata in Cruella de Ville.