Acasă Sanatate Ce nu stiai despre vorba populara „te trage curentul”! Mitul a fost...

Ce nu stiai despre vorba populara „te trage curentul”! Mitul a fost demontat de medici

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vorba din popor “te trage curentul” e partial adevarata: frigul nu este o cauza directa, dar favorizeaza aparitia durerilor de dinti, de cap sau de spate.

Obsesia nationala “te trage curentul” nu e chiar un mit. O serie de neplaceri pot aparea din acest motiv, de la dureri de cap, dinti si ureche, pana la dureri musculare, lombare si junghi intercostal extrem de dureros.

Exagerat este insa sa crezi ca aceasta este singura cauza a suferintelor. “Frigul si curentii de aer rece favorizeaza racirea diverselor zone ale corpului si pot exacerba anumite suferinte, atentie, preexistente. Doar zgandara bolile respective, nu le provoaca. De exemplu, daca o masea suferinda este supusa unor curenti de aer, apare o durere, care ar fi aparut oricum, insa nu la aceeasi intensitate. Iarasi, nu curentii de aer sunt cauza racelilor, acestia doar favorizeaza inmultirea unor virusi deja contractati si declanseaza infectia respiratorie”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru, conform doctorulzilei.

Frigul poate intensifica si durerile articulare si musculare. Daca dormiti in curent, riscati sa va treziti intepeniti, la fel si daca stati in curent dupa ce ati facut efort fizic si sunteti transpirati.

“Daca va trage curentul cand sunteti transpirati, se poate declansa un junghi intercostal foarte dureros, care poate fi confundat cu bolile de inima”, precizeaza medicul Ciubotaru. Un astfel de episod poate dura ore si chiar zile, interval in care doctorii recomanda sa evitati frigul si sa apelati la antiinflamatoare.

O alta teorie vehiculata este faptul ca femeile care stau cu picioarele goale pe gresie racesc la ovare sau fac infectii urinare. in cel mai rau caz, frigul poate doar sa favorizeze aparitia acestor boli, cauzate de bacterii. “Dintre doua persoane care stau desculte pe gresia rece, va face infectie urinara sau anexita doar cea care a contractat anumite bacterii”, conchide medicul Ciubotaru. Un alt risc, valabil in cazul celor cu imunitatea la pamant, este ca frigul “da peste cap” flora bacteriana normala.

O alta vorba din popor spune ca nu trebuie sa iesi in frig dupa ce te speli pe cap. Nu este mit mai cunoscut si mai fals decat acesta, spun medicii, care dau asigurari ca nu exista nicio legatura intre vremea rece si contractarea virusurilor ce provoaca raceli. De fapt, in anotimpurile friguroase, oamenii au tendinta de a se izola in casa, de a merge mai mult cu mijloacele de transport in comun, iar virusurile se raspandesc mai repede in colectivitati. Studiile au demonstrat ca rinovirusurile (virusurile care dau raceli) nu au preferinte: ii ataca si pe cei care se imbraca gros, dar si pe cei ce poarta haine subtiri.