Acasă Stirile zilei Alerta in Romania! Virusul Zika a fost confirmat in tara noastra

Alerta in Romania! Virusul Zika a fost confirmat in tara noastra

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministerul Sanatatii a primit luni confirmarea infectarii cu virusul Zika in cazul unei tinere de 27 de ani, a anuntat purtatorul de cuvant al MS, Laurentiu Colintineanu.

„Ieri, Ministerul Sanatatii a primit confirmarea cu virusul Zika a unei persoane de 27 de ani. Ea calatorise in Martinica. Este in afara pericolului. Este vorba despre o fata. Nu s-a infectat pe teritoriul Romaniei. Riscul de transmitere pe teritoriul Romaniei este minim”, a declarat, marti, Colintineanu.

Probele de la tanara pacienta au fost prelevate la Victor Babes si au fost analizate atat in laboratorul spitalului, cat si la Institutul Cantacuzino. Diagnosticul a fost confirmat in sensul in care istoricul de calatorie intr-o zona cunoscuta cu potential de transmitere, simptomele si rezultatele analizelor sustin diagnosticul de infectare cu Zika.

Specialistii recomanda celor care calatoresc in zonele endemice sa se protejeze, sa aiba solutii care alunga tantarii, sa se imbrace cu pantaloni si bluze cu maneci lungi, pentru ca nu exista vaccin si nici medicatie profilactiva.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima data in 1947 in padurea tropicala Zika din Uganda, de aici i se trage si numele. Virusul provoaca la om o boala infectioasa virala, numita febra Zika, transmisa prin intepatura unui tantar infectat cu acest virus.

Majoritatea infectiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei usoare si dispar in 2-7 zile, fara decese. Principalele simptome sunt eruptia cutanata, pete rosii care apar initial pe fata si apoi se extind pe tot corpul, febra moderata, cefaleea, conjunctivita.

Adevaratul pericol il reprezinta infestarea cu Zika a femeilor insarcinate. Exista suspiciuni ca virusul se transmite transplacentar de la mama la fat sau in timpul travaliului. Specialistii sustin ca bebelusii nascuti din mame infestate cu Zika pot prezenta complicatii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré si malformatii congenitale: microcefalie la nou-nascuti si malformatii ale sistemului nervos.

Persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a virusului Zika trebuie sa stie ca virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual.

a) tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt:

– Utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatii de pe eticheta lor).

– Purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes.

– Plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm.

b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

– Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar.

–  Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Informatii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activa a virusului Zika

Femeile insarcinate care au calatorit sau locuit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina.

Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii.

Calatorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele 8 saptamani dupa revenire in tara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenta/contacte sexuale protejate pentru cel putin 6 luni.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire ar trebui sa se prezinte la medical curant.