Acasă Stirile zilei Astronomii au descoperit o noua Super-Terra cu foarte multa apa si atmosfera...

Astronomii au descoperit o noua Super-Terra cu foarte multa apa si atmosfera densa! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O noua Super-Terra a fost descoperita de astronomi la o distanta de 40 de ani-lumina de Pamant, aceasta fiind bogata in apa si o atmosfera densa in care vaporii de apa exista din abundenta, potrivit mediafax.ro.

Astronomii japonezi au folosit telescopul Subaru pentru a monitoriza tranzitul acestei planete prin fata stelei sale, aflata in centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Oamenii de stiinta confirmasera deja anterior ca aceasta exoplaneta are o atmosfera densa, insa ei nu puteau sa determine daca atmosfera ei era alcatuita in principal din hidrogen sau din vapori de apa.

Savantii niponi au putut sa confirme recent faptul ca „Super-Terra” are o atmosfera bogata mai degraba in apa decat in hidrogen.

Planetele din categoria „Super-Terra” sunt exoplanete care orbiteaza in jurul unor stele din afara Sistemului Solar, care sunt mai mari decat Pamantul, dar mai mici decat planete uriase precum Uranus si Neptun.

Tranzitul acestor planete prin fata stelelor lor permite oamenilor de stiinta sa masoare schimbarile de lungime de unda a stralucirii acelor stele, identificand astfel compozitia atmosferei acelor planete.

Planeta analizata de astronomii japonezi se numeste GJ 1214b si este una dintre cele mai bine cunoscute „Super-Terra”, fiind descoperita in 2009 cu ajutorul programului MEearth Project.

GJ 1214b are un diametru de 2,6 ori mai mare decat cel al Terrei si are o greutate de aproape sapte ori mai mare decat cea a Pamantului.

Ea orbiteaza in jurul uni stele pitice rosii, la o distanta de 2 milioane de kilometri de aceasta, efectuand o rotatie completa la fiecare 38 de ore.

Aceasta planeta a fost analizata anul trecut si cu ajutorul telescopului spatial Hubble. Spectrul luminos detectat in jurul planetei, deosebit de colorat, i-a ajutat pe oamenii de stiinta sa ajunga la concluzia ca GJ 1214b are o atmosfera densa si bogata in vapori de apa.

Totodata, cercetatorii considera ca GJ 1214b are o temperatura medie de 230 de grade Celsius, fiind mult prea ridicata pentru a putea sa intretina viata terestra.

Pana in prezent, oamenii de stiinta au descoperit peste 800 de exoplanete, iar 12 dintre ele ar putea fi locuibile.