Acasă Stirile zilei Kirobo, primul robot astronaut din lume a vorbit pentru prima oara in...

Kirobo, primul robot astronaut din lume a vorbit pentru prima oara in spatiu! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Kirobo, primul robot astronaut japonez trimis pe Statia Spatiala Internationala (ISS) a rostit primele cuvinte in spatiu, potrivit mediafax.ro.

„Pe 21 august 2013, un robot a facut un mic pas catre un viitor mai radios pentru fiecare dintre noi”, a spus Kirobo, o fraza care aminteste de aceea pronuntata de astronautul american Neil Armstrong in 1969 in momentul in care a pasit pe Luna.

„Buna ziua tuturor de pe Terra! Eu sunt Kirobo. Sunt primul robot astronaut din lume care vorbeste. Sunt incantat sa va cunosc”, a adaugat Kirobo in limba japoneza.

Imaginile cu Kirobo in spatiu au fost prezentate in premiera miercuri cu ocazia unei sesiuni a Comitetului International Olimpic (CIO) la Buenos Aires.

Micutul robot umanoid, care poate sa pozeze ca un atlet, si-a exprimat totodata sprijinul fata de candidatura orasului Tokyo la organizarea Jocurilor Olimpice de vara din 2020. Capitala nipona se afla in cursa cu Madrid si Istanbul. Orasul gazda va di desemnat sambata.

Kirobo a sosit pe ISS luna trecuta, alaturi de 5,4 tone de echipamente si provizii pentru astronautii aflati la bordul statiei.

Conceput de expertul nipon in robotica Tomotaka Takahashi si construit in colaborare cu cercetatorii de la Universitatea Tokyo, de la companiile Robo Garage, Toyota si Dentsu si de la Agentia de exploatare spatiala Jaxa, robotul Kirobo este capabil sa discute de o maniera naturala cu astronautul Koichi Wakata, care va ajunge pe ISS la sfarsitul acestui an.

Aspectul sau este in mod evident inspirat din cel al lui Astro Boy, un personaj de manga (benzi desenate japoneze), imaginat dupa Al Doilea Raboi Mondial de desenatorul si ilustratorul Osamu Tezuka. Desi este foarte mic (are o inaltime de 34 de centimetri) si usor (are o greutate de aproximativ 1 kilogram), Kirobo stie sa mearga, sa recunoasca fete si sa inregistreze imagini.

Geamanul sau, botezat Mirata, va ramane pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparatie, in cazul in care cercetatorii vor banui producerea unor anomalii care ar afecta functionarea lui Kirobo.

Obiectivul proiectului „Kirobo” (contragere de la „Kibo”, numele laboratorului japonez de pe ISS, si „robot”) consta in special in studierea masurii in care un robot de companie poate sa ofere sprijin moral unor oameni care traiesc izolati pe durate de timp indelungate. Totodata, in japoneza, „Kibo” inseamna si „speranta”.