Acasă Stirile zilei Cercetatorii maghiari si britanici au descoperit bisturiul inteligent, care distinge tesuturile sanatoase...

Cercetatorii maghiari si britanici au descoperit bisturiul inteligent, care distinge tesuturile sanatoase de cele canceroase! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii maghiari alaturi de cei britanici au descoperit un nou tip de bisturiu care poate sa faca diferenta intre un tesut sanatos si o tumoare canceroasa, arata un studiu publicat in Science Translational Medecine, potrivit mediafax.ro.

Denumit iKnife, instrumentul utilizeaza curent electric de slaba intensitate, care creeaza o cantitate mica de vapori atunci cand taie tesutul uman. Acei vapori sunt analizati si instrumentul poate sa determine doar in cateva secunde daca tesutul taiat este sanatos sau canceros.

Testele realizate pe 91 de pacienti au demonstrat ca „diagnosticul dat de iKnife este deosebit de precis” si ca instrumentul este „suficient de fiabil pentru a permite o utilizare a lui pe scara larga in salile de operatie”, afirma autorii studiului.

iKnife foloseste un spectrometru de masa pentru a analiza vaporii provenind din tesutul operat si il informeaza pe medicul chirurg in doar trei secunde in legatura cu natura tesutului pe care urmeaza sa il sectioneze.

Tehnicile actuale, in cadrul carora esantioanele de tesuturi sunt trimise in laborator pentru a fi analizate, sunt „costisitoare si adeseori inadaptate”. Aceste analize au nevoie de 20-30 de minute pentru a fi executate, au subliniat cercetatorii maghiari si britanici care au participat la realizarea studiului.

Cercetatorii au subliniat totodata carentele tehnologice actuale, din cauza carora, adeseori, pacientii sunt nevoiti sa suporte mai multe interventii chirurgicale.

Bisturiul iKnife „poate ameliora diagnosticul tumorilor si poate influenta luarea de decizii in timpul operatiei, pentru a ameliora in final rezultatul din domeniul oncologic”, spun autorii studiului.

In Marea Britanie aproximativ 300.000 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate in fiecare an, necesitand 1,8 milioane de interventii chirurgicale.

In asteptarea unor teste finale, iKnife nu este deocamdata disponibil spre comercializare si va fi lansat pe piata cel mai devreme peste un an.