Acasă Sanatate Sfaturi din batrani lasate tinerilor din generatie in generatie!

Sfaturi din batrani lasate tinerilor din generatie in generatie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vei primi si vei da sfaturi toata viata, asta se intampla dintotdeauna, dar totusi acele vorbe din batrani a celor mai inaintati in varsta vor ramane vesnice.

Chiar si in vremurile tineretilor bunicilor nostri, cand lucrurile stateau oricum cu mult mai bine la capitolul sanatate, sfaturile despre o viata sanatoasa nu lipseau. Si, rasfoindu-le, simtim ca fie ne inspira si pe noi, fie le consideram tare depasite! Oricum le-am privi, tot ne pun o secunda pe ganduri.

1. Culca-te devreme si scoala-te de dimineata. Dormi 8 ore, acoperit bine, pe un asternut mai tare decat prea moale, intr-o odaie bine aerisita (cu fereastra intredeschisa).

2. Dimineata la sculare, bea un pahar de apa proaspata. Fa exercitii gimnastice inspirand lent aerul.

3. Spala-te cu apa rece, frictioneaza-te cu un servet aspru

4. Ia un mic dejun usor, dar substantial.

5. Reia-ti ocupatia zilnica si pe cat posibil evita mijloacele artificiale de locomotiune (tramvai, trasura, automobil, etc).

6. Munceste cu tragere de inima. Munca sa nu-ti para un chin, ci o placere.

7. Evita bauturile alcoolice intitulate aperitive, care de fapt sunt foarte daunatoare organismului. Mananca incet mestecand bine alimentele, nu bea in timpul mesei, nu te imbuiba cu prea multa mancare, ci sa te ridici de la masa cu senzatia ca ai mai vrea sa mananci. Alege mancarile cat mai variate si nu abuza de niciuna dintre ele. Din cand in cand ofera-ti placerea unei mese mai imbelsugate, dar sa ai grija de a renunta la masa urmatoare. Nu bea apa indata dupa masa. Mananca la pranz putina carne, seara insa fii vegetarian.

8. Odata pe luna ia un purgativ si dupa el timp de o zi sau chiar si doua nu manca nimic ; bea insa in acel timp apa si ceaiuri slabe.

9. Nu intra in localurile neaerisite, pline de praf, de fum.

10. Dupa o indelungata munca fizica sau intelectuala ia-ti un concediu de cateva zile.

11. Nu te gandi ca vei fi scos la pensie sau ca te vei retrage din afaceri sau din ocupatiile ce le ai. Munceste mereu cu draga inima. Muncind te distrezi si distrandu-te, indepartezi boala.

12. Fii optimist, alege partile frumoase ale vietii si-ti bucura cu ele sufletul, impaca-l mereu savarsind fapte bune, care-ti vor aduce ganduri senine si multumiri durabile.

Sursa: sfatulparintilor.ro