Vasilica-Viorica Dancila sustine ca se impun clarificari din partea lui Jean Claude-Juncker privind o serie de mesaje care ar fi fost trimise de Comisia Europeana referitor la MCV.

Jurnalistul Liviu Avram a reactionat pe Facebook. „De necrezut: Viorica Dancila ii cere socoteala lui Jean Claude Juncker pentru „Listele negre de la Bruxelles”. A anuntat in sedinta de guvern. Deci planul merge mai departe neabatut. Femeia asta pare lipsita de orice urma de simt al ridicolului, ceea ce o face cu atat mai periculoasa. Ar fi in stare sa faca absolut tot ce ii cer cei care o butoneaza”.

Scrisoarea premierului:

Presedintelui Comisiei Europene,
Jean-Claude JUNCKER,
Stimate domnule presedinte,

in calitate de prim-ministru al Guvernului Romaniei, am responsabilitatea sa apelez la toate parghiile legale si morale pentru protejarea si promovarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, independenta justitiei si in care sunt garantate drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului.

Domnia legii si apararea statului de drept sunt pilonii fundamentali ai consolidarii oricarei societati democratice, asa cum este cea a tarii mele. Este convingerea mea, a Guvernului Romaniei si a tuturor celor care impartasesc valorile democratice.

Din aceste considerente si avand in vedere convingerile noastre comune, ma adresez dumneavoastra, domnule presedinte, in legatura cu un subiect care preocupa si ingrijoreaza opinia publica din Romania. Ma refer la o scrisoare atribuita Comisiei Europene, datata 10 octombrie 2012, transmisa ministrului Justitiei de la acel moment, doamna Mona Pivniceru, care contine 21 de cerinte adresate de institutia europeana Guvernului Romaniei referitoare la Mecanismul de Cooperare si Verificare. intre aceste cerinte se regasesc si solicitari concrete, directe, privind anumite cauze penale si anumite persoane cercetate penal pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie si de abuz in serviciu, respectiv George Becali, Adrian Nastase, serban Alexandru Bradisteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Catalin Voicu, Dan Voiculescu.

Avand in vedere relatia de parteneriat construita de Romania cu Uniunea Europeana, relatie bazata pe transparenta si incredere, va adresez, domnule presedinte, rugamintea de a clarifica aspectele de fapt si de drept cu privire la documentul in cauza. Este esential pentru colaborarea noastra institutionala si pentru consolidarea functionarii justitiei in Romania sa lamurim daca documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat institutional, si daca este singurul document de acest fel, de natura sa aduca ingerinte in functionarea justitiei si separatia puterilor in stat.

imi exprim convingerea ca in scurt timp, prin implicarea dumneavoastra directa, vom avea posibilitatea sa intelegem ratiunile, motivele si criteriile care au stat la baza intocmirii de catre reprezentantii Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea in care informatiile solicitate si obtinute de catre institutia europeana au contribuit la analizarea si, mai ales, la evaluarea progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Consider ca se impun clarificari urgente, domnule presedinte Juncker, cu atat mai mult cu cat, la solicitarea mea, ministrul Justitiei, domnul Tudor Toader, m-a informat ca transmiterea unor astfel de cerinte imperative autoritatilor romane de catre Comisia Europeana a constituit o practica repetata.

Sunt ferm convinsa ca raspunsul dumneavoastra va include detalii relevante si utile, care sa ne permita, in continuare, obtinerea de rezultate semnificative in cadrul MCV, intemeiate pe valorile respectarii democratiei, statului de drept, drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului, intr-o societate caracterizata prin lipsa oricarei discriminari, justitie, dreptate, adevar si egalitate in drepturi.

Am incredere deplina in mentinerea unui dialog efectiv, echilibrat si eficient cu dumneavoastra, in urma caruia statul de drept si justitia din Romania sa fie mai puternice si mai bine consolidate, in spiritul principiilor si valorilor europene care ne unesc.

Din considerentele mentionate mai sus si avand in vedere progresele facute de Romania in domeniul justitiei, subliniez, din nou, domnule presedinte, ca se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, pentru a indeparta orice urma de indoiala si pentru a nu afecta credibilitatea relatiei noastre de parteneriat.

Va rog sa primiti, stimate domnule presedinte, consideratia mea deosebita

VIORICA DaNCILa

PRIM-MINISTRU AL GUVERNULUI ROMaNIEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.