Viorica Dancila a anuntat cand va adopta Romania moneda euro!

Premierul Viorica Dancila a anuntat ca Guvernul pe care il conduce isi asuma obiectivul de adoptare a monedei euro de catre Romania in anul 2024.

”Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare anvergura, care trebuie temeinic pregatit prin implicarea specialistilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societatii civile si desigur a tuturor institutiilor cu responsabilitati in domeniu.” - a declarat premierul la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

Viorica Dancila a mai spus ca Romania trebuie sa inceapa sa se pregateasca pentru adoptarea in 2024 a monedei euro.

”Implicit, ne asumam obiectivul de adoptare a monedei euro de catre Romania in anul 2024. Pentru ca aderarea la moneda euro sa aduca beneficii romanilor, este esential sa pregatim intrarea in etapa premergatoare, respectiv in mecanismul european al ratelor de schimb si sa luam masurile necesare pentru cresterea competitivitatii si asigurarea cresterii economice sustenabile.” - a mai spus Dancila.

Ca sa intre in zona euro o tara UE trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, cunoscute ca si criterii Maastricht. Romania indeplinea in anii care au trecut o parte a acestor criterii insa evolutiile ultimului an au indepartat-o de acest punct. Majorarea deficitului bugetar, a inflatiei, cresterile de dobanzi si fluctuatia cursului valutar sunt factori de pericol pentru mentinerea in plajele mentionate de criterii.

Premierul nu a spus niciun cuvant despre scandalul Guvernului cu primarii, din cauza bugetului de stat pe 2019.

30 ian 19:42Cap Limpede