Victor Ponta a comis-o din nou! S-a dus de capul lui la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku!

Prezenta premierului Victor Ponta la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku dupa ce toti liderii din UE sunt reprezentati la un nivel foarte redus i-a adus o serie de critici. Seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, afirma ca presedintele Klaus Iohannis a fost informat pe surse ca Ponta va merge la festivitate.

"Mi-ar fi facut placere sa fiu in numele presedintelui Romaniei, dar sunt anumite lucruri pe care trebuie sa le luam in considerare cand dam curs unor asemenea invitatii. Atunci cand am vazut ca toti cei din Uniunea Europeana merg la un nivel de reprezentare foarte redus, am decis si eu sa nu mai merg. Noi nu am fost informati (ca premierul Ponta va fi prezent la Baku-n.r.), prezenta premierului Romaniei, daca ma intrebati pe mine, mi se pare o greseala de politica externa", a spus Mihalache la Realitatea TV, intrebat cum comenteaza faptul ca Ponta s-a dus la Baku desi liderii europeni au anuntat ca vor boicota deschiderea Jocurilor Europene si nu vor fi prezenti, din cauza problemelor din Azerbaidjan legate de respectarea drepturilor omului.

El a precizat totusi ca a fost primita informatia ca Ponta va pleca in Azerbaidjan, dar nu de la acesta, ci "din alte surse". In urma cu o luna, presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au avut un schimb de replici, dupa ce prim-ministrul a efectuat un turneu in tari din Golf fara sa anunte Presedintia, Iohannis spunand atunci ca "este o metoda inedita de a face politica externa, fiecare de capul lui", iar Ponta raspunzandu-i ca el este bine primit de toata lumea si i se mai intampla sa mearga "de capul" sau. Intr-o fotografie transmisa de presa din tribuna oficiala, Ponta apare in spatele presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene care s-a desfasurat vineri seara in capitala Azerbaidjanului. Administratia de la Baku nu a anuntat lista liderilor politici prezenti la ceremonia de incepere a Jocurilor Europene, dar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si omologi occidentali au evitat participarea la eveniment. In schimb, presedintele Ilham Aliyev, criticat pentru stilul autoritarist, are invitati precum omologul sau rus, Vladimir Putin, cel turc, Recep Tayyip Erdogan, si liderul Belarusului, Aleksander Lukasenko, toti criticati pentru incalcari ale drepturilor omului, remarca USA Today intr-un articol de opinie intitulat "Regimul represiv din Azerbaidjan gazduieste primele Jocuri Europene".

"Azerbaidjanul, gazda Jocurilor Europene, o tara bogata in resurse, saraca la capitolul drepturile omului", titreaza site-ul postului Deutsche Wellle. "In ultimul an, Azerbaidjanul a adunat sistematic si a arestat cei mai critici jurnalisti, a inchis organizatiile civice si grupurile media pentru a se asigura ca nu vor exista voci critice in momentul venirii atletilor si spectatorilor. Potrivit activistilor pentru drepturile omului, aproximativ 80 de detinuti politici sunt in penitenciarele azere, unii arestati fara a fi vizati de procese", comenteaza Deutsche Welle.

sursa: mediafax
13 iun 08:57Cap Limpede
Loading...